A- A+
Ποιες χρεώσεις είναι παράνομες όταν πληρώνετε με κάρτα - Τι λέει ο νόμος
Αυξημένες είναι οι καταγγελίες των καταναλωτών για την επιβολή παράνομων προμηθειών σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, στην ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, κυρίως για αεροπορικές εταιρείες αλλά και για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω ΕΛ.ΤΑ.

Οι χρεώσεις

Ειδικότερα, οι καταναλωτές καταγγέλλουν ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν ποσό που ανέρχεται στο 2% επί της τιμής του εισιτηρίου όταν αγοράζουν τα εισιτήριά τους μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Επίσης, τα ΕΛ.ΤΑ. επιβαρύνουν με προμήθεια ύψους 0,35 ευρώ για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται από καταναλωτές μέσω της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας.

Σημειώνεται πάντως πως τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες την κατάργηση κάθε χρέωσης στις πληρωμές που γίνονται στο δίκτυό τους.

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ο καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και πληρώνει με την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα, η επιχείρηση δεν δικαιούται να επιβάλει καμία επιπλέον χρέωση που να αφορά τη χρήση της κάρτας, ως μέσου πληρωμής.

Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκαν πρόστιμα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εις βάρος τριών αεροπορικών εταιρειών που παρανόμως επέβαλλαν πρόσθετες χρεώσεις στους καταναλωτές για πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να καταγγείλουν κάθε παράνομη προμήθεια που επιβαρύνεστε όταν αγοράζετε προϊόν ή υπηρεσία με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας το σχετικό Υπόδειγμα.

Επίσης, μπορείτε να μας καλείτε στο 210 – 330 4444, να αποστέλλετε fax στο 210 – 330 0591 ή να αποστέλλετε μήνυμα στο info@ekpizo.gr