A- A+
Ο χάρτης των προμηθειών για χρήση POS - Τι πληρώνουν οι επιχειρήσεις
Προμήθεια από 0,5% έως και πάνω από 3% πληρώνουν οι επιχειρήσεις για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω του εγκατεστημένου POS τους.

Τα στοιχεία έχει συγκεντρώσει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας και είναι ενδεικτικά των πολλών ταχυτήτων που υπάρχουν στην αγορά σε σχέση με τις προμήθειες.

Σε γενικές γραμμές επιχειρήσεις που δέχονται πολλές πληρωμές με κάρτα, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πολυκαταστήματα κ.α. καταβάλλουν τις μικρότερες προμήθειες.

Οι μικροί με POS

Στον αντίποδα, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ο τζίρος των οποίων είναι μικρός, πληρώνουν μεγαλύτερες προμήθειες.

Πάντως μέχρι και τα capital controls λειτουργούσε ο ανταγωνισμός και οι πελάτες των τραπεζών μπορούσαν να παζαρέψουν την προμήθεια.

Βέβαια, για μικρούς τζίρους υπάρχει ένα όριο, το οποίο τοποθετείται στην περιοχή του 1,5% για την αποδοχή πιστωτικών καρτών.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το κόστος αποδοχής πιστωτικών καρτών στα μέλη του διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 25,5% επιβαρύνεται με 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής
  • Το 64,7% επιβαρύνεται από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 27,2%, 2,0% το 25,4% και 2,5% το 12,1%)
  • Το 9,8% επιβαρύνεται από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής

Οι χρεωστικές

Όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του χρεωστική κάρτα, τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται σε κάθε συναλλαγή με προμήθεια από 1,5% έως και άνω του 3%.

Συγκεκριμένα:

  • Το 34,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.
  • Το 60,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 25,4%, 2,0% το 25,0% και 2,5% το 10,3%).
  • Το 4,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.

Η νομοθεσία

Σημειώνεται πως από τις 9/12/2015 έχει καταστεί υποχρεωτικός ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες.

Η οδηγία ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2%, αντίστοιχα.

Πρόκειται για την προμήθεια που καταβάλλεται στην τράπεζα που έκανε την εκκαθάριση μίας συναλλαγής για λογαριασμό της τράπεζας που εξέδωσε την κάρτα που χρησιμοποιήθηκε στο POS.

Έρχονται μειώσεις

Πρόκειται δηλαδή για μέρος της συνολικής προμήθειας που καταβάλλεται από τον έμπορο στην τράπεζα και όχι για το σύνολο της προμήθειας.

Άρα δεν είναι το πλαφόν που πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις για κάθε συναλλαγή, αλλά αυτό που καταβάλλει μία τράπεζα στην άλλη όταν εκκαθαρίζει συναλλαγή με την κάρτα της.

Ως εκ τούτου μπορεί υπό προϋποθέσεις να μειωθεί η συνολική προμήθεια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας και τις χρεώσεις που τελικά επιβάλει στους πελάτες στους οποίους έχει χορηγήσει POS.