A- A+
Στουρνάρας: Υπήρχε σχέδιο για κατάληψη του Νομισματοκοπείου και παράλληλο νόμισμα
Σχέδιο για την κατάληψη του Νομισματοκοπείου και την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος υπήρχε το 2015, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι είχε πληροφόρηση την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείο» και διπλού νομίσματος, με τον ίδιο να δημιουργεί ένα «τείχος» άμυνας.

«Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους» τόνισε σχετικά.

Τα capital controls

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα σημείωσε ότι ειδοποιήθηκε λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜs να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ερχόντουσαν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό.

Τα λεφτά στα σεντούκια

«Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη γινόταν μάχες δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι έχει πλέον ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ παρατήρησε ότι τελικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί.

Σημείωσε ότι εάν επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στα σεντούκια», τότε η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούσε να γίνει εντός του έτους.