A- A+
ΕΚΤ: Προς αύξηση του ευρώ-επιτοκίου στο 1,50% – Πώς επηρεάζονται οι δόσεις
Την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1,50% τον ερχόμενο Ιούλιο προανήγγειλε ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Η νέα άνοδος του ευρωεπιτόκιου θα επηρεάσει άμεσα τις δόσεις χιλιάδων δανείων.

Σημειώνεται ότι μετά από 22 μήνες διατήρησής του στο ιστορικό χαμηλό του 1%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο την αύξησή του κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Η κρίση χρέους που πλήττει την περιφέρεια της ευρωζώνης ανάγκασε την ΕΚΤ να πατήσει «pause» για λίγο καιρό, προτού προχωρήσει στην επόμενη κίνησή της.

Από τις δηλώσεις του κ. Τρισέ που ακολούθησαν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας την Πέμπτη προέκυψε ότι η αναμονή τελείωσε.

Η νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από τον ερχόμενο μήνα στο 1,50% θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ είναι πολύ πιθανό έως και το τέλος του 2011 η ΕΚΤ να προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις, διαμορφώνοντάς το στο 1,75%.

Η προετοιμασία των δανειοληπτών

Ηδη οι καταναλωτές έχουν πάρει μία πρώτη «γεύση» από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μπαράξ αυξήσεων τόσο στην καταναλωτική όσο και στη στεγαστική πίστη, οι οποίες υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

Αμεσα αναμένεται να επηρεαστούν όσοι εξοφλούν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες τα διατραπεζικά επιτόκια euribor θα κινηθούν ανοδικά, προεξοφλώντας τις προβλέψεις για αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις μηνιαίες καταβολές, καθώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ ή των euribor θα «περάσει» αμέσως στις δόσεις.

Στον πίνακα που παρατίθεται αποτυπώνεται η επιβάρυνση στη μηνιαία δόση από την άνοδο του επιτοκίου του ενός στεγαστικού δανείου κατά 0,25% και κατά 0,50%, ανάλογα με τη διάρκεια εξόφλησης

Στον αντίποδα, όσοι έχουν δάνειο σταθερού επιτοκίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν στην παρούσα φάση.

Βέβαια θα έλθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα όταν λήξει η περίοδος του σταθερού τους επιτοκίου και το πρόγραμμά τους θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.