A- A+
Νέα limit down για ΕΤΕ - Πειραιώς στο ΧΑ λόγω των disconut στις αυξήσεις - Μαζικές πωλήσεις
Με σημαντικές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, λόγω των μεγάλων discount στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η έκπτωση με την οποία διατίθενται οι νέες μετοχές τους σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό την ημέρα που έκλεισαν τα βιβλία προσφορών έφτασαν το 94% και 80% αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στο χρηματιστήριο κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, δηλαδή με συνεχή limit down, προς τα επίπεδα πώλησης των νέων μετοχών στους θεσμικούς.

Οι νέες τιμές

Ενδεικτικό της πολύ μεγάλης έκπτωσης είναι ότι με βάση τα κλεισίματα της περασμένης Παρασκευής, η αξία των ελληνικών τραπεζών εάν συνυπολογίζονταν και οι νέες μετοχές που θα διατεθούν σε έφτανε στο ...αστρονομικό ποσό των 45 δισ. ευρώ περίπου.

Από αυτό και μόνο το στοιχείο είναι προφανής η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αποτιμήσεων. Λόγω της πολύ χαμηλής τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, το ποσοστό του Δημοσίου στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ υποχωρεί από το 58% στο 26% περίπου.

Δηλαδή οι θεσμικοί επενδυτές απέκτησαν την πλειοψηφία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, διπλασιάζοντας το ποσοστό τους με μόλις 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 4,7 δισ. ευρώ με φρέσκο χρήμα, δεδομένου πως 3,3 δισ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από τις ανταλλαγές ομολόγων.

Η πτώση ανά μετοχή

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε στα 0,157 ευρώ με πτώση 29%, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Έχει ακόμη δρόμο πάντως μέχρι το 0,02 ευρώ της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών

- Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε τρίτο στη σειρά limit down με υποχώρηση 27% τη Δευτέρα στα 0,011 ευρώ. Οι νέες μετοχές διατίθενται στα 0,003 ευρώ.

- Η Alpha Bank που είχε σαφώς πιο μικρό discount στη νέα έκδοση μετοχών έχει καλύτερη συμπεριφορά. Υποχώρησε κατά 9% στα 0,052 ευρώ με τιμή έκδοσης των νέων μετοχών στα 0,04 ευρώ.

- Η Eurobank επίσης είχε χαμηλότερο discount και υποχωρεί κατά 17,65% στα 0,014 ευρώ. Την Παρασκευή είχε κλείσει με κέρδη. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στα 0,01 ευρώ

Όλες οι παραπάνω τιμές είναι προ του reverse split που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.