A- A+
Στην επιφάνεια οι «κρυφές» αυξήσεις επιτοκίων από τις τράπεζες
Η τακτική των τραπεζών να προχωρούν τους τελευταίους μήνες σε αύξηση των επιτοκίων τους χωρίς ανακοινώσεις έρχεται στην επιφάνεια μέσω των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Moneyonline.gr από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επισημάνει και καταγράψει στη βάση δεδομένων του τις αυξήσεις επιτοκίων στη στεγαστική πίστη, ενώ ανάλογη τακτική ακολούθησαν οι τράπεζες και μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, όπου προχώρησαν σε νέες προς τα πάνω αναπροσαρμογές.

Ο λόγος γίνεται για τις νέες χορηγήσεις, αλλά και τα δάνεια που δόθηκαν στο παρελθόν με κυμαινόμενο επιτόκιο, διοικητικά καθοριζόμενο από τις ίδιες τις τράπεζες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν σημαντικές μεταβολές από μήνα σε μήνα. Για παράδειγμα:

* Το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος επιτόκιο των νέων καταναλώτικών δανείων αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 10,65% από 9,74% ένα μήνα νωρίτερα.

* Το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο στο 16,59% από 16,33% το Δεκέμβριο του 2010.

* Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στις νέες χορηγήσεις αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 4,25% από 4,04% ένα μήνα νωρίτερα και 3,65% στο τέλος του 2010.

Το «κόλπο» με τους δείκτες

Οι περισσότερες συμβάσεις προβλέπουν ότι υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του επιτοκίου ενός δανείου έως και σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με τη μεταβολή συγκεκριμένων δεικτών αναφοράς (EKT, Euribor).

Κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου όρου, τα πιστωτικά ιδρύματα αύξησαν τα επιτόκια μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 σε όλες τις κατηγορίες δανείων, παλαιών και νέων, με εξαίρεση αυτά που έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν με σταθερό επιτόκιο, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης εφόσον εξυπηρετούνται κανονικά.

Στα νέα δάνεια όσο παιρνούν οι μήνες και γίνονται «πράξεις», τόσο περισσότερο φαίνεται η πολιτική αυτή των τραπεζών. Ανοδικά έχουν κινηθεί τόσο τα σταθερά όσο και τα κυμαινόμενα επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά στα παλαιά δάνεια, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη και ειδικά στις κάρτες, όπου τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σε ορισμένες τράπεζες έως και 100 πόντους μέσα σε λίγους μήνες.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά τον Απρίλιο, με εξαίρεση λίγες μόνο κατηγορίες προϊόντων.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, τον Απρίλιο του 2011, στο 0,46%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,38%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος αυξήθηκε σημαντικά κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,88%.

Επιβαρύνσεις στα δάνεια

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε μικρή άνοδο, τον Απρίλιο του 2011, κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,74%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,26%, ενώ το αντίστοιχο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 9,91%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,46% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 5,55%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,25%, ενώ το αντίστοιχο για δάνεια με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,80%.

Ανοδος και στα «παλαιά» δάνεια

Αύξηση παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2011 τα μέσα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων με διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασαν άνοδο, τον Απρίλιο του 2011, κατά 6 και 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 3,64% και 3,75% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,77%.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και τα αντίστοιχα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων που παρουσίασαν άνοδο κατά 7 και 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 4,79% και 5,71% αντίστοιχα.