A- A+
Στα 114 ευρώ η μέση ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση στην Αθήνα - Σύγκριση με Ευρώπη
Πτώση 10% στα 114 ευρώ ανά διανυκτέρευση σημείωσε η μέση ξενοδοχειακή τιμή στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Trivago.

Σύμφωνα με τη δημοφιλή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, η Αθήνα παραμένει μεταξύ των οικονομικότερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, τον Οκτώβριο καταγράφεται μείωση τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας σε μηνιαία βάση.

Οικονομική πρωτεύουσα

Με τη μέση ξενοδοχειακή τιμή, ωστόσο, να διαμορφώνεται στα 114 ευρώ ανά διανυκτέρευση, παρατηρείται μια αύξηση σε ετήσιο επίπεδο, της τάξεως του 9,6%.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρείται στα ξενοδοχεία της ισπανικής πρωτεύουσας, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση σύγκρισης με τη μέση τιμή στη Μαδρίτη να βρίσκεται στα 146 ευρώ για τον φετινό Οκτώβριο.

Αντίθετα, πολύ μικρή μεταβολή φαίνεται να έχουν οι ξενοδοχειακές τιμές της Ρώμης, έχοντας αυξηθεί κατά μόνο 1%, τόσο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όσο και βάσει του Σεπτέμβρη που πέρασε.

Πρώτο το Μονακό

Μεταξύ των προορισμών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, την πρωτιά, λόγω των ακριβότερων τιμών για μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, διατηρεί και αυτό το μήνα το Μονακό, ενώ αρκετά υψηλότερες, κατά 14% φαίνεται να είναι και οι τιμές των ξενοδοχείων του Λονδίνου.

Μεταξύ των οικονομικότερων, αλλά και ακόμη πιο οικονομικά προσιτών τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, φαίνεται να είναι τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, με τιμές μειωμένες κατά 14% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2014.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι μέσες τιμές 15 από τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάστηκαν:

Οι τιμές στην Ελλάδα

Σε επίπεδο χώρας, συγκρίνοντας τα τις μέσες ξενοδοχειακές τιμές μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Κροατίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος φαίνεται να διατηρούν τα επίπεδα ξενοδοχειακών τιμών τους μεταξύ των οικονομικότερων, με μέση ξενοδοχειακή τιμή στα 100 και στα 98 ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μείωση τόσο σε μηνιαίο, όσο και σε ετήσιο επίπεδο.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι μέσες τιμές σε επίπεδο χώρας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ανταγωνιστικότερες προς αυτές αγορές:

Με την Ελλάδα να διατηρεί ένα αρκετά ανταγωνιστικό επίπεδο τιμών γι' αυτό το μήνα, είναι εμφανές ότι οι αλλαγές στις ξενοδοχειακές τιμές επιμέρους ελληνικών προορισμών είναι καίριας σημασίας.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές προς τα κάτω φαίνεται να πραγματοποιούνται σε Μύκονο και Σαντορίνη, με την πρώτη ωστόσο να έχει κατά 8% υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη και το ότι η μέση ξενοδοχειακή τιμή της Θεσσαλονίκης παρότι δε μεταβλήθηκε καθόλου συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε κατά 19% βάσει του προηγούμενου έτους.

Σημαντική, ακόμη, είναι και η αύξηση των τιμών στα Ιωάννινα σε ετήσια βάση, κατά 31%.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κυριότερες μεταβολές στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών για το μήνα Οκτώβριο:

*Οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.

Διαβάστε επίσης

* Το κόλπο για να νικήσετε τις μηχανές αναζήτησης όταν κλείνετε εισιτήρια στο ίντερνετ