A- A+
Αποκλείεται προς το παρόν η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ
Κάθε ενδεχόμενο αύξησης του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ απέκλεισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμήθηκε ότι το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του κοινού.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι μέσα σε ένα μήνα μπορεί κάποιος να «σηκώσει» 1.800 ευρώ, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ το ύψος του μέσου μισθού.

Παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν στα όρια των εισαγωγών για τις επιχειρήσεις, αλλά και στις αγορές με κάρτα μέσω του internet, για τις οποίες θα υπάρξει χαλάρωση.

Άμεσα θα υπάρξει παρέμβαση, ώστε να εκτελούνται σχεδόν αυτόματα εισαγωγές άνω των 5.000 ευρώ.

Η άρση των περιορισμών

Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αναμένουν την πλήρη άρση των περιορισμών πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Όπως εξηγούν, για να αρθούν τα capital controls εντελώς, θα πρέπει να συμβούν τα εξής:

- Να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση από τις επερχόμενες εκλογές

- Να εφαρμοστεί άμεσα το μνημόνιο με ψήφιση των προαπαιτούμενων, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση των επόμενων δόσεων

- Να ολοκληρωθεί μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάση των αποτελεσμάτων των stress tests που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο

Η χαλάρωση

Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική χαλάρωση των περιορισμών από τα τέλη του χρόνου ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς, κυρίως για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις που πλήττονται καίρια από το υφιστάμενο καθεστώς.

Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν σταδιακά με εφικτό στόχο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχουν αρθεί πλήρως όλοι οι περιορισμοί.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η επιδίωξη για άρση των capital controls έως το τέλος του έτους, είναι υπεραισιόδοξη.

Για να επιτευχθεί θα πρέπει να «τρέξουν» όλα τάχιστα, χωρίς καμία καθυστέρηση, κάτι που μόνο λόγω των εκλογών θεωρείται πολύ δύσκολο, έως ανέφικτο.

Ειδική επιτροπή

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη της Τρίτης αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς.

Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις.