A- A+
Γέμισε η Ελλάδα με «πλαστικό» χρήμα λόγω capital controls - 1 εκατ. νέες χρεωστικές σε ένα μήνα
Στην έκδοση 1 εκατ. χρεωστικών καρτών μέσα σε ένα μήνα, τον Ιούλιο, προχώρησαν οι τράπεζες, ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου.

Πρόκειται για τα παράπλευρα οφέλη των capital controls, τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στη διάδοση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμών στη χώρα μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν τα εξής:

1. Εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

2. Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενος αλλά και στους νέους πελάτες καρτών.

3. Πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking (με πάνω από 150,000 νέους χρήστες τον Ιούλιο).

4. Η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους , όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές).

Εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια, η εγκατεστημένη βάση συσκευών POS στη χώρα θα φτάσει τις ~400.000 (υπερδιπλασιασμός από τη σημερινή βάση των ~150.000).