A- A+
Με βάση τις εμπορικές τιμές οι πλειστηριασμοί ακινήτων από εδώ και στο εξής - Σχέδιο νόμου
Σχέδιο νόμου που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Η βασική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο όσον αφορά τους πλειστηριασμούς προβλέπει ότι πλέον θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα - αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.

Η προστασία

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, μεταξύ των οποίων και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς τις Τράπεζες.

Εν τω μεταξύ μέχρι να έρθουν οι διατάξεις αυτές προς ψήφιση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες οι οποίοι θα υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί να παρατείνει για ακόμη ένα εξάμηνο την προστασία της α΄ κατοικίας, έως το τέλος της φετινής χρονιάς δηλαδή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να «περάσει» από την τρόικα.