A- A+
Πώς διατηρούν όσο πιο ψηλά γίνεται τις απροστάτευτες από τυχόν κούρεμα καταθέσεις
Στο κλείσιμο των περισσότερων διόδων για τη μείωση των υπολοίπων των καταθετών ανά τράπεζα, προχώρησαν οι αρχές με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η διατήρηση σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα των υπολοίπων ανά δικαιούχο ανά τράπεζα, ώστε σε περίπτωση ενδεχόμενου «κουρέματος» να υπάρχει το σχετικός «λίπος».

Όπου λίπος σημαίνει καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα για κάθε φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή οδηγία που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016.

Το μπλοκάρισμα

Για να προφυλαχτεί κάποιος από ενδεχόμενο «κούρεμα» θα πρέπει να διατηρεί χρήματα σε όσο το δυνατόν περισσότερες τράπεζες και με όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.

Κι αυτό διότι όπως προαναφέρθηκε, η εγγύηση ισχύει ανά δικαιούχο ανά τράπεζα.

Ωστόσο, οι καταθέτες θα πρέπει να κινηθούν με βάση τους λογαριασμούς που διατηρούσαν μέχρι και το κλείσιμο των τραπεζών. Από εδώ και στο εξής και μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται:

  • Να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί
  • Να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους
  • Να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί
  • Η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου με χρήματα που βρίσκονται εντός συστήματος (πολλοί έσπευσαν να αποπληρώσουν δάνεια για να μην τους κουρευτούν οι καταθέσεις και μείνουν με τα χρέη)
  • Η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων.