A- A+
Οι 4 τράπεζες μπορεί να συγχωνευτούν σε 2 στην Ελλάδα λόγω της καταστροφής - Reuters
Σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις μπορεί να οδηγηθούν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, λόγω της καταστροφής που έχει επέλθει στην οικονομία μετά από τους 5 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτο αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι ανεξάρτητα από το αν ξεκλειδώσουν φρέσκα κεφάλαια για την κυβέρνηση, ορισμένες ελληνικές τράπεζες, που έχουν πληγεί από την πολιτική και οικονομική καταστροφή, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με «λουκέτο» και να συγχωνευτούν με πιο ισχυρές τράπεζες.

Ενας αξιωματούχος διεμήνυσε ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank – μπορεί να συγχωνευτούν σε δύο.

Νέα αρχή

Δεύτερο πρόσωπο σημείωσε ότι αν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα.

«Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή» είπε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, μόλις επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, μια αναδιάρθρωση του τομέα απαιτεί γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών, γιατί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η έκθεση στα κρατικά ομόλογα της χώρας σημαίνει ότι κινδυνεύουν να καταστούν αφερέγγυες.

Μεταφορά καταθέσεων

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του τομέα μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

«Θα υπάρχει ενδιαφέρον στη μείωση του αριθμού των τραπεζών, αλλά αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο θα έχει νόημα βραχυπρόθεσμα» ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Αν τελικά κλείσει κάποια τράπεζα, κάτι που θα διενεργηθεί από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν θα επηρεάσει τους πελάτες καθώς οι καταθέσεις και οι λογαριασμοί τους θα μεταφερθούν στο νέο ιδιοκτήτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.