A- A+
Δεν αυξάνει τον ELA η ΕΚΤ - Δεδομένα τα capital controls - Δεν ανοίγουν οι τράπεζες
Να διατηρήσει αμετάβλητο το περιθώριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αποφάσισε την Κυριακή το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Επίσημη ανακοίνωση.

Με δεδομένη την έξαρση της ζήτησης για αναλήψεις μετρητών μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, θεωρείται θέμα ωρών η ανακοίνωση για την επιβολή capital controls, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Σε διαφορετική περίπτωση, από τη στιγμή που ο ELA δεν αυξήθηκε, υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα των τραπεζών.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, το διοικητικό της συμβούλιο λαμβάνει υπόψην του την απόφαση για ένα ελληνική δημοψήφισμα και τη μη επέκταση του προγράμματος της χώρας.

«Η ΕΚΤ θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό διατηρεί τα επίπεδα του Emergency Liquidity Assistance (ELA) στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής 26/6)» επισημαίνεται σχετικά στο ίδιο ανακοινωθέν.

Μέτρα προστασίας

Επιπλέον, τονίζει ότι το διοικητικό της συμβούλιο είναι σε ετοιμότητα για την αναθεώρηση της απόφασης αυτής, ενώ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις, ώστε να αναλάβει δράση αν χρειαστεί μέσω των εργαλείων νομισματικής πολιτικής που διαθέτει.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε γραπτή του δήλωση σημείωνει ότι «συνεχίζεται η στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και εκφράζουμε τη δέσμευση των κρατών μελών της Ευρωζώνης για τη λήψη μέτρων προστασίας των οικονομιών της».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η εγχώρια νομισματική αρχή «ως μέλος του Ευρωσυστήματος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Έρχονται capital controls

Πλέον αναμένεται η επίσημη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA, δεν υπάρχει περιθώριο για νέες εκροές καταθέσεων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες κλείνουν επ΄ αόριστον, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί θα καθορίσει ποιες συναλλαγές θα γίνονται από εδώ και στο εξής.