A- A+
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «σήκωσαν» 9,4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το α΄ τρίμηνο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και το 2011 η «αιμοραγία» στις καταθέσεις των ελληνικών, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάνουν αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου στα 199,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011, κατά 9,4 δισ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου του 2010, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση ξεπερνά τα 28 δισ. ευρώ.

Από τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη διαρροή προέρχεται από τα νοικοκυριά και πιο συγκεκριμένα από τους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων έχουν περιοριστεί κατά 4,5 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους. Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με μείωση των καταθέσεων κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να κάνουν χρήση των αποταμιεύσεών τους για να αναπληρώσουν τα χαμένα εισοδήματά τους ή την πρόσβαση σε δανεικά.