A- A+
Κομισιόν: «Καλή βάση η ελληνική πρόταση» - Παράταση 6 μηνών και €18,1 δισ. δίνουν οι πιστωτές
Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες η Κομισιόν είπε και μία ...καλή κουβέντα για ελληνική πρόταση, στοιχείο ενδεικτικό ότι οδεύουμε προς συμφωνία τη Δευτέρα.

Αν και για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση άργησε υπερβολικά στην υποβολή των νέων προτάσεών της, η πρώτη αντίδραση ήταν θετική.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Δίνουν παράταση

Το σχέδιο των δανειστών για τη συμφωνία αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Αυτό περιλαμβάνει εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, εκταμίευση 18,1 δισ. ευρώ, αλλά και δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους αργότερα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ειδικά για το χρέος η δέσμευση θα έρχεται με προϋποθέσεις και όχι ως ένα τμήμα του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Τα χρήματα, κατά τον Guardian, θα προέλθουν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και από τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τη στήριξη των τραπεζών και επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ.

Οι ελληνικές παραχωρήσεις

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, όλα θα κριθούν από το πόσο έτοιμος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις εστιασμένες σε:

- δημοσιονομικούς στόχους

- μειώσεις συντάξεων

- αυξήσεις φόρων