A- A+
Ξανά τα ίδια μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ - Επιστροφή στους ...θεσμούς για συμφωνία
Στους θεσμούς παραπέμφθηκε για μία ακόμη φορά η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μετά από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως η τριμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας το βράδυ της Τετάρτης έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Μια από τα ίδια

Δηλαδή για μία ακόμη φορά η πολιτική διαπραγμάτευση οδηγεί στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και στο Eurogroup.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγώντας τη χώρα εκτός ευρώ.

Αυτό, όπως αποδεικνύεται έως σήμερα, είναι κάτι που θα αποφασίσει η ελληνική πλευρά. Ή θα λάβει τα μέτρα που της προτείνονται ή θα ...σαπίζει μέσα στο ευρώ. Αλλιώς, θα επιλέξει το δρόμο του εθνικού νομίσματος.

Παράταση έως το 2016

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση προς την Ευρώπη για παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως και το Μάρτιο του 2016.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα παραμείνουν υπό την ομπρέλα της χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ενώ θα αναβληθούν κάποιες αποφάσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση.

Σε αυτό το σενάριο, το εξωτερικό χρέος θα εξυπηρετείται κανονικά, κάτι που βολεύει τους εταίρους, ενώ η χώρα στο εσωτερικό θα συνεχίσει να «τρώει» από τις σάρκες της.

Το ίδιο θέατρο

Δηλαδή μιλάμε για επιστροφή στην 21η Φεβρουαρίου, όπου μετά τη συμφωνία στο Eurogroup απλά απομακρύνθηκε κατά 4 μήνες μέσω της παράτασης που εξασφαλίστηκε, ο ξαφνικός θάνατος της χώρας.

Κι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται, χωρίς να χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να φέρει αυτή τη συμφωνία στη Βουλή, δοκιμάζοντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Κι η χώρα θα συνεχίζει να βυθίζεται λόγω της αβεβαιότητας στην ύφεση.