A- A+
Στο «κόκκινο» παραμένει η χρηματοδότηση της αγοράς από τις τράπεζες - «Πάγωσαν» τα δάνεια
Σε αρνητικά επίπεδα παρέμεινε και τον Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες, οι οποίες «πάγωσαν» τα σχέδια που είχαν για νέα δάνεια φέτος.

Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς της φετινής χρονιάς, όταν είχαν καταρτιστεί στο τέλος του 2014, οι ελληνικές τράπεζες θα έριχναν φέτος στην ελληνική αγορά μέσω δανείων 10 - 15 δισ. ευρώ.

Πρόκειται πλέον για ανέφικτο στόχο, δεδομένου ότι από τις αρχές του χρόνου έχει χαθεί ρευστότητα ύψους 35 δισ. ευρώ από τη διαρροή καταθέσεων ιδιωτών και δημοσίου.

Οι τράπεζες ανέμεναν ότι φέτος θα επιτύγχαναν μετά από πολλά χρόνια πιστωτική επέκταση. Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός.

Τα στατιστικά

Tον Απρίλιο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,4%, από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 542 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 674 εκατ. ευρώ).

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2015, ήταν αρνητική κατά 261 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 487 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,0%, από -2,2% το Μάρτιο του 2015.

Λιανική τραπεζική

Την ίδια περίοδο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν οριακά θετική κατά 1 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 5 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε στο -0,6%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 282 εκατ. ευρώ ήταν και η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 182 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -3,1%, από -3,0% το Μάρτιο του 2015.