A- A+
Ιδού πού πήγαν οι καταθέσεις μετά τις εκλογές – Και πόσες θα ξανάρθουν γρήγορα
Εντός της χώρας έχει μείνει η πλειονότητα των καταθέσεων που εξήλθε του τραπεζικού συστήματος μετά την προκήρυξη των τελευταίων εκλογών. Επίσημα στατιστικά.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά της ζημιάς στη ρευστότητα του συστήματος, καθώς οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το πεντάμηνο Δεκεμβρίου 2014 – Απριλίου 2015 υποχώρησαν κατά 30,6 δισ. ευρώ.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το που κατευθύνθηκαν αυτά τα χρήματα, παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2015.

Επειδή ο όμιλος κατέχει πλέον μερίδιο αγοράς 30%, οι τάσεις αυτές αφορούν όλες τις τράπεζες.

Η κατανομή των εκροών

Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, την περίοδο Ιανουαρίου – μέσα Μαίου οι εκροές καταθέσεων πήγαν στις εξής κατευθύνσεις:

- Το 38% αναλήφθηκαν υπό τη μορφή μετρητών

- Το 16% χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή φόρων

- Το 15% μετατράπηκε σε επενδυτικά αξιόγραφα

- Το 10% εστάλη με εμβάσματα στο εξωτερικό

- Το 18% δαπανήθηκε από την κυβέρνηση

- Και 3% άλλα

Οι μικροκαταθέτες

Επιπλέον, από τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς προκύπτει ότι το 82% των αναλήψεων από πελάτες λιανικής έγινε υπό τη μορφή φυσικών χρημάτων, κατευθυνόμενο σε τραπεζικές θυρίδες ή σεντούκια κι ένας μέρος, το μικρότερο, προς κατανάλωση.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι πάνω από τις μισές εκροές (53%) έχουν «παρκαριστεί» είτε εντός της χώρας, ή σε βραχυπρόθεσμα επενδυτικά χρεόγραφα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια.

Ως εκ τούτου οι τραπεζίτες θεωρούν ότι εάν προκύψει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, αίροντας τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα, τότε το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα επιστρέψει γρήγορα στο γκισέ.