A- A+
ΕΚΤ: Οριακή αύξηση του ELA - Νέα αναβολή της απόφασης για «κούρεμα» στις ελληνικές εγγυήσεις
Στάση αναμονής θα τηρήσει για μία ακόμη εβδομάδα η ΕΚΤ, η οποία δεν προχώρησε στην αύξηση του «κουρέματος» επί των ενεχύρων που της έχουν καταθέσει οι εγχώριοι συστημικοί όμιλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε να αυξήσει οριακά, κατά 200 εκατ. ευρώ, το περιθώριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου εργαλείου ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πλέον, το πλαφόν δανεισμού από το συγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης ανέρχεται σε 80,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται στα 3 δισ. ευρώ το «μαξιλαράκι» των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των εκροών καταθέσεων τις επόμενες ημέρες.

Μείωση εκροών

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε την αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ, για να λάβει μόνο 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μικρότερη εβδομαδιαία αύξηση του ορίου για τον ELA από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα κρίση ρευστότητας.

Αυτό κατέστη δυνατό, λόγω των πολύ χαμηλών εκροών καταθέσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τι γίνεται με το κούρεμα

Από την άλλη πλευρά, πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν «πείραξε» το «κούρεμα» που εφαρμόζει στους τίτλους με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που έχουν καταθέσει ως ενέχυρο οι τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε για τον περιορισμό του ρίσκου της Ευρωτράπεζας στην Ελλάδα, πέτυχε να μη ληφθεί κανένα μέτρο πολιτικού χαρακτήρα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Εάν, η ΕΚΤ αποφάσιζε την αύξηση της απομείωσης επί των ελληνικών ενεχύρων, τα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών θα μειώνονταν σημαντικά, φέροντας πιο κοντά από ποτέ την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις ελληνικές τράπεζες.

Και σε αυτήν την περίπτωση το κόστος διάσωσης της Ελλάδας θα αυξανόταν δραματικά.