A- A+
Bloomberg: Πόσο απέχουμε από την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις στην Ελλάδα
Κρίσιμες είναι οι δύο επόμενες εβδομάδες για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εξαντλείται ο χρόνος για την ολοκλήρωση μία συμφωνίας Ελλάδας και δανειστών.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από εγγυήσεις (collateral) που χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή, την ίδια στιγμή που οι καταθέσεις συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.

«Το σημείο στο οποίο εξαντλούνται τα collateral είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά» αναφέρουν αναλυτές JPMorgan Chase Bank σε σημείωμά τους προς πελάτες στις 15 Μαΐου.

Όλα τελειώνουν αρχές Ιουνίου

«Οι πιέσεις στις ταμειακές ροές της κεντρικής κυβέρνησης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου» επισημαίνεται σχετικά.

Καθώς οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο αν θα δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει την έκπτωση στις εγγυήσεις που οι ελληνικές τράπεζες δίνουν ως αντάλλαγμα για μετρητά στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Μία τέτοια κίνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, μπορεί ακούσια να προκαλέσει περαιτέρω εκροή τραπεζικών καταθέσεων και να ασκήσει πίεση στον Αλ. Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ της σύναψης μίας συμφωνίας ή να θέσει τη χώρα του στο δρόμο για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Το όριο στα ΑΤΜ

Η αριθμητική έχει ως εξής: οι ελληνικές τράπεζες έως τώρα έχουν χρειαστεί σχεδόν 80 δισ. ευρώ μέσω του ELA.

Οι τράπεζες έχουν αρκετά collateral για να επεκτείνουν αυτή τη “σανίδα σωτηρίας” στα 95 δισ. ευρώ περίπου υπό τους όρους που επιτρέπονται επί του παρόντος από την ΕΚΤ, αναφέρει στο Bloomberg ένα άτομο με γνώση του ζητήματος.

Με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τον ELA κατά περίπου 2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα, αυτό θα μπορούσε να κρατήσει τις τράπεζες έως το τέλος του Ιουνίου.

Ωστόσο, μία αύξηση του “κουρέματος” θα μπορούσε να μειώσει το όριο του ELA στα 88 δισ. ευρώ περίπου, υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Παρότι αυτό δίνει στις τράπεζες περίπου τέσσερις εβδομάδας πριν αγγίξουν το όριο, τα περιθώρια ελιγμών είναι τόσο περιορισμένα που η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίου, περιορίζοντας συναλλαγές όπως οι αναλήψεις από τα ATM.