A- A+
FT: Deal τύπου «Κύπρου» σκέφτονται να προκρίνουν οι δανειστές εάν δεν υπάρξει άλλη συμφωνία
Το ενδεχόμενο να υποβάλλουν στην Ελλάδα μία λύση τύπου Κύπρου, που θα έχει τη μορφή ενός τελεσιγράφου, εξετάζουν οι δανειστές, εάν δεν επέλθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωνε ότι «είναι ξεκάθαρο πως απέχουμε πολύ από κάτι που θα μπορεί να στηρίξει το ΔΝΤ χωρίς να παραβιάζει θεμελιωδώς τους κανόνες του»

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ήγειρε την πιθανότητα παρουσίασης μιας πρότασης-τελεσιγράφου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τα μέλη του ΔΝΤ είπαν πως δεν έχουν ακόμα αρκετά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές ώστε να καταρτίσουν ένα τέτοιο σχέδιο.

Τακτική Κύπρου

Παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο έπρεπε να συμφωνήσει, διαφορετικά οι καταρρέουσες τράπεζές της θα έχαναν τη στήριξη της ΕΚΤ.

Η ιδέα μιας πρότασης τύπου Κύπρου στις ελληνικές αρχές κερδίζει δυναμική σε ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ο ίδιος σημείωσε πως η πρόσφατη δημόσια στήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ταιριάζει σε ένα τέτοιο σχέδιο. Με το σενάριο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα έφερνε το τελεσίγραφο της διάσωσης ενώπιον του λαού προς έγκριση.

Ωστόσο, άλλος παράγοντας που συμμετείχε στη συνεδρίαση προειδοποίησε πως η προσέγγιση «ή αυτό ή τίποτα» εξακολουθεί να είναι μία μόνο από τις πολλές ιδέες που συζητιούνται ανεπισήμως προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.