A- A+
Προάγγελος για τις επιπτώσεις στις τράπεζες από την αβεβαιότητα τα μεγέθη α΄ 3μήνου της Eurobank
Με σημαντικές εκροές καταθέσεων και αύξηση των νέων καθυστερήσεων μετά από τρία τρίμηνα βελτίωσης, έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2015 για τον όμιλο της Eurobank.

Η διοίκηση της τράπεζας στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε παραδέχεται ότι ο στόχος για επιστροφή σε κερδοφορία φέτος φαντάζει μακρινός, ενώ τονίζεται ότι «κλειδί» για τον κλάδο αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Το α΄ τρίμηνο του 2015 για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους χαρακτηρίστηκε από μείωση της ρευστότητας λόγω εκροών καταθέσεων και σημαντική επιδείνωση των δεικτών που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ζημιές 94 εκατ. ευρώ

Τα αποτελέσματα της Eurobank για το α΄ τρίμηνο αποτελούν πιλότο και για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Eurobank, στο α΄ τρίμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση σε τριμηνιαία βάση των κερδών προ προβλέψεων κατά 7,2% στα 216 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή οφείλεται στη μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 5,6% σε τριμηνιαία και 7,1% σε ετήσια βάση, αλλά και στη βελτίωση του δείκτη κόστους - εσόδων σε 53,4%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 τριμήνων.

Ωστόσο, στο τρίμηνο οι καταθέσεις υποχώρησαν σημαντικά κατά κατά 5,9 δισ. ευρώ. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό στα -94 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 524 εκατ. ευρώ στο Δ΄ τρίμηνο 2014.

«Κλειδί» η συμφωνία

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης χαρακτήρισε το α' τρίμηνο του 2015 «μια δύσκολη περίοδος για τις ελληνικές τράπεζες. Το μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον επιβαρύνθηκε από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, τη στενότητα ρευστότητας και την, εξ αυτών, επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών».

Ωστοσο, πρόσθεσε ότι «η διαφαινόμενη θετική προοπτική συμφωνίας της Ελλάδος με τους ευρωπαίους εταίρους μας θα διαμορφώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ομαλοποίησης των συνθηκών στην οικονομία και τις αγορές και θα διευκολύνει, με την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας».

«Η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης συμφωνίας με τους εταίρους μας, που θα συνθέτει τις οικονομικές αναγκαιότητες και τις κοινωνικές προτεραιότητες, θα επιτρέψει τη σταδιακή αλλά ταχύτατη εξομάλυνση των συνθηκών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απελευθερώσει τις δυνατότητές του να στηρίξει την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αρνητικές αυτές εξελίξεις δύνανται να αντιστραφούν μέσα σε σχετικά βραχύ χρονικό ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση της εξομάλυνσης των συνθηκών, μέσω μιας συμφωνίας με τους διεθνείς εταίρους που θα κατοχυρώνει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της EUROBANK Φωκίων Καραβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με δεδομένες τις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, η Τράπεζα και οι εργαζόμενοι σε αυτή κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να σταθούν δίπλα στους πελάτες μας, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, ιδιαίτερα προς τις επιχειρήσεις, και τις ρυθμίσεις σε υπάρχοντα δάνεια με στόχο την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.