A- A+
Σε εξέλιξη μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε χρήστες του e-banking μέσω e-mail - Πώς να την αποφύγετε
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη κυβερνοεπίθεση μέσω e-mails σε βάρος χρηστών του e-banking. Τι αναφέρουν τα μηνύματα και πώς να μείνετε ασφαλείς.

Η επίθεση γίνεται ενάντια στους πελάτες σχεδόν όλων των συστημικών τραπεζών μέσω εκατοντάδων χιλιάδων e-mails που αποστέλλονται καθημερινά.

Η Alpha Bank έχει ήδη αποστείλει σε όλους τους πελάτες της ενημερωτικό e-mail με χρήσιμες οδηγίες για την ασφάλεια των χρηστών e-banking.

Πώς γίνεται η επίθεση

Με την ηλεκτρονική επιστολή η Alpha Bank ενημερώνει τους πελάτες της ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια παραπλανήσεως των πελατών-συνδρομητών της υπηρεσίας Alpha Web Banking, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων (phishing emails).

Σε αυτά, με διάφορα προσχήματα (π.χ. ζητούν ο χρήστης να συγχρονίσει τη συσκευή πρόσθετου κωδικού, να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του, να αποκαταστήσει την πρόσβαση) προσπαθούν να πείσουν τον χρήστη να επισκεφθεί επισυναπτόμενο σύνδεσμο που οδηγεί σε site που προσομοιώνει αυτό του Alpha Web Banking.

Τα μηνύματα αυτά υποτίθεται ότι έχουν αποσταλεί από την Alpha Bank και ο σκοπός τους είναι να παραπλανήσουν τον χρήστη ώστε να δώσει τους προσωπικούς του κωδικούς προσβάσεως στο Alpha Web Banking (κωδικό συνδρομητή, μυστικό κωδικό, πρόσθετο κωδικό ασφαλείας), ώστε κατόπιν ο κακόβουλος τρίτος να εκτελέσει συναλλαγή μεταφοράς ποσού εν αγνοία του συνδρομητή.

Οι συμβουλές

Η Alpha Bank σας επισημαίνει ότι:

• δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο τους κωδικούς σας (π.χ. τηλεφωνικά, μέσω e-mail). Είναι αυστηρώς προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.

• πρέπει να χρησιμοποιείτε το Alpha Web Banking μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Alpha Bank (www.alpha.gr) και όχι μέσω συνδέσμων (links) σε άλλα sites, μηχανές αναζητήσεως ή e-mail

• πρέπει να επιβεβαιώνετε την εγκυρότητα της σελίδας του Alpha Web Banking και του πιστοποιητικού ασφαλείας, πατώντας το λουκετάκι στην address bar του προγράμματος πλοηγήσεως

• πρέπει να αγνοείτε και να διαγράφετε αμέσως «ύποπτα» e-mails που σας προτρέπουν να δώσετε προσωπικά σας στοιχεία, περιέχουν συνδέσμους (links) ή συνημμένα αρχεία, χωρίς να προβαίνετε σε καμία περαιτέρω ενέργεια

• να ενημερώνετε τον υπολογιστή σας με τις τελευταίες εκδόσεις και διορθώσεις ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος (π.χ. Windows) και του προγράμματος πλοηγήσεως (π.χ. Internet Explorer, Firefox)

• να ελέγχετε τακτικά τον υπολογιστή σας για πιθανούς ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες εκδόσεις/ενημερώσεις των προγραμμάτων προστασίας (antivirus, antimalware).

Οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν για τους πελάτες όλων των τραπεζών.

Πρόσθετη ασφάλεια

Για την πρόσθετη ασφάλεια των συναλλαγών σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία ειδοποιήσεων μέσω email ή sms, μέσω της οποίας θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για συναλλαγές που καταχωρήθηκαν προς εκτέλεση ή εκτελέστηκαν.

Η υπηρεσία ενεργοποιείται μέσω της υπηρεσίας Alpha Web Banking, επιλογή «Διαχείριση» - «Υπηρεσία Ειδοποιήσεων» - «Συναλλαγών ηλεκτρονικής τραπεζικής».

Σε κάθε περίπτωση, μέσω της επιλογής «Μεταφορές» - «Ερωτήσεις», μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις εντολές μεταφοράς που έχουν εκτελεστεί ή πρόκειται να εκτελεστούν. Στην τελευταία περίπτωση, μπορείτε να προβείτε στην ακύρωση μίας τέτοιας εντολής.

Για οποιαδήποτε ύποπτο περιστατικό ή γεγονός που συνδέεται με τη χρήση της υπηρεσίας Alpha Web Banking, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με το τηλεφωνικό κέντρο της Τραπέζης στο 801 11 326 0000 ή στο 210 326 0000 από κινητό ή το εξωτερικό.