A- A+
Μετρητά αξίας ενός ...ΑΕΠ «κυκλοφορούν» στην αγορά μετά τις εκλογές - Τα στοιχεία
Στα 41 δισ. ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή το τριμηνιαίου ΑΕΠ της χώρας, ανήλθαν τον περασμένο Μάρτιο τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν σε φυσική μορφή στην αγορά.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς, η αυξημένη αβεβαιότητα είναι η γενεσιουργός αιτία της αύξησης των τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Οι καταθέτες προτιμούν να διατηρούν χρήματα σε φυσική μορφή αντί να τα κρατούν στις τράπεζες, φοβούμενοι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων, επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών ή επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Η πορεία των μετρητών

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, από το α΄ τρίμηνο του 2010 η ζήτηση για τραπεζογραμμάτια του ευρώ αυξάνεται στη χώρα μας με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι «υποχρεώσεις (παθητικό) της ΤτΕ που απορρέουν από την κατανομή εντός Ευρωσυστήματος των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ.

Η ζήτηση για τραπεζογραμμάτια έφτασε στην κορύφωση της το β΄ τρίμηνο του 2012 (προεκλογική περίοδο) και στη συνέχεια ακολούθησε μια καθοδική πορεία καθώς το οικονομικό κλίμα εξομαλυνόταν.

Ωστόσο η αναζωπύρωση της οικονομικής αβεβαιότητας είχε άμεση επίπτωση στην τάση των νοικοκυριών για διακράτηση ρευστότητας με αποτέλεσμα η αξία των τραπεζογραμματίων να ανέρχεται τον Μάρτιο 2015 στα 41 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο η αξία του τριμηνιαίου ΑΕΠ που παράγει η ελληνική οικονομία.

«Μια από τις αρνητικές συνέπειες της αυξημένης αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι και η τάση (η οποία εμφανίζεται από τις αρχές του 2010) αποθησαυρισμού μετρητών από την πλευρά των ελληνικών νοικοκυριών, αναφέρει ο Chief Economist της Τρ. Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός.