A- A+
Bloomberg: Με τσάντες φεύγουν οι καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες - Έπεσαν στα 133 δισ. ευρώ
Στα 133 δισ. ευρώ έχουν υποχωρήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Δηλώσεις ...τρέλας από Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, τα χρήματα φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες με τσάντες, γεγονός που έχει προκαλέσει ακραίες δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πιο χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έκανε λόγο ακόμα και για περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων.

Συνέχεια εκροών

Το διεθνές πρακτορείο προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτή του τη δήλωση, αναφέρει ότι εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι μια τρελά απερίσκεπτη κίνηση, η οποία εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές εξετάζουν τα χειρότερα σενάρια για την Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η «αιμορραγία» του τραπεζικού συστήματος.

Μόνο έτσι εξηγείται, όπως τονίζει, και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, όταν οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις ήταν με το σταγονόμετρο.

«Είναι φανερό ότι αν οι εκροές καταθέσεων συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό, από τα 140 δισ. ευρώ που έμειναν στα τέλη του Φεβρουαρίου αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να έχουν μείνει μόλις 133 δισ. ευρώ στις τράπεζες» αναφέρει το Bloomberg.

Αναλήψεις με όριο στα ΑTMs

Εάν επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, θα τεθεί σε εφαρμογή το έτοιμο σχέδιο για την περίπτωση του bank run, που είχε σχεδιάσει το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, χωρίς όμως να προβλέπεται «κούρεμα» καταθέσεων.

Στόχος τους ήταν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες δε θα ξέμεναν από ρευστό σε περίπτωση που οι αναλήψεις από τους καταθέτες αυξάνονταν σημαντικά.

Το πλάνο αυτό προβλέπει ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω ΑΤΜ

Κλειστές τράπεζες για 10 μέρες

Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα.

Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».

Παράλληλα, θα έμπαινε πλαφόν και στα εμβάσματα στο εξωτερικό, με το υπό συζήτηση όριο να είναι στις 3.000 ευρώ, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή για την κάλυψη αναγκών φοιτητών στο εξωτερικό.

Ειδικός μηχανισμός εγκρίσεων

Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα στηνόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός.

Αυτός ο μηχανισμός θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές.

Η απόφαση έμεινε τελικώς ανυπόγραφη, καθώς μετά από τις εκλογές σταμάτησε η «αιμορραγία» των τραπεζών. Μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές οι εισροές καταθέσεων έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ.