A- A+
Πόσο θα επιβαρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την άνοδο των επιτοκίων
Επιβάρυνση της τάξης των 461 εκατ. ευρώ εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ότι θα υπάρξει σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο διαδοχικών αυξήσεων του επιτοκίου κατά 0,75% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,02 δισ. ευρώ. ευρώ.

Κατά την ΕΣΕΕ, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών, υπολογίζεται αρχικά κατά 293 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση της αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1,75% στο τέλος της φετινής χρονιάς, η ετησία επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 879 εκατ. ευρώ.

Δάνεια και πληθωρισμός

«Το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί το ευρωεπιτόκιο στο 2% θα εξαρτηθεί από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να προβλέπεται για το 2011 στο 4%, προκαλώντας απρόβλεπτες αναταραχές σε ευάλωτες οικονομίες και αδύναμες τράπεζες που πασχίζουν να αντλήσουν χρηματοδότηση όπως συμβαίνει με την χώρα μας» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Αντίστοιχα με την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1,25%, στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών κινείται ο παρεμβατικός διατραπεζικός δείκτης Euribor 3μηνου που ξεπέρασε το 1,5%, επιβαρύνοντας σημαντικά τα δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων υψηλότερα του 11% και των επιχειρηματικών πολύ ακριβότερα του 6%.

Ο ιδιωτικός δανεισμός το Φεβρουάριο του 2011 διαμορφώθηκε στα 257 δισ. ευρώ. ευρώ, εκ των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί 123 δισ. ευρώ. ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εταιρίες 17 δισ. ευρώ. ευρώ και τέλος τα νοικοκυριά 117 δισ. ευρώ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων, το εμπόριο έχει δανειστεί τα περισσότερα φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η βιομηχανία με 24,7 δισ. ευρώ, η ναυτιλία με 17,4 δισ. ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 16,5 δισ. ευρώ, οι κατασκευές 11,1 δισ. ευρώ, ο τουρισμός 7,3 δισ. ευρώ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 6,4%, οι επιχειρήσεις ενέργειας 5,3 δισ. ευρώ, η γεωργία 2 δισ. ευρώ, και οι υπόλοιπες δραστηριότητες περίπου 23,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκ. ευρώ ετησίως και εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο διαδοχικών αυξήσεων του επιτοκίου κατά 0,75% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,02 δισ. ευρώ ευρώ.