A- A+
Reuters: Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα - Τα υπέρ και τα κατά
Τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα εξετάζει το πρακτορείο Reuters σε άρθρο του.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Where Cyprus leads», το πρακτορείο αναγνωρίζει πως η επιλογή των κεφαλαιακών περιορισμών συνιστά θετική λύση για την Ελλάδα, καθώς θα προκαλέσει λιγότερη ζημιά έναντι της Κύπρου και φυσικά, θα «αγοράσει» χρόνο για την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, προσθέτει ότι υπάρχουν και ορισμένα εμπόδια, καθώς τα οφέλη των κεφαλαιακών περιορισμών προσκρούουν στην αδύναμη θέση της Ελλάδας και στην τοξικότητα του πολιτικού συστήματος.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, οι περιορισμοί στα πρότυπα της Κύπρου θα μπορούσαν να αποτελούν το Plan B της Ελλάδας, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποτύχει να αλλάξει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Η Κύπρος επέβαλε περιορισμούς στις αναλήψεις καταθέσεων και στην αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Τέτοια μέτρα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα θεωρούνταν συνώνυμα της εξόδου από το ευρώ. Όμως, η σταδιακή «χαλάρωση» των περιορισμών, επέτρεψαν στην Κύπρο να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Η κυπριακή εμπειρία επομένως, καθιστά σαφές πως η περιπέτεια των κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα δύναται να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να μην τεθεί θέμα Grexit.

Σοκ στην Ελλάδα

Βέβαια, αναγνωρίζει το Reuters, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σοκάρει το εσωτερικό της Ελλάδας

Προκειμένου να αποφευχθεί το συγκεκριμένο σενάριο, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την οικονομία, μέσω της στήριξης των τραπεζών.

Εφόσον, οι εκροές καταθέσεων συνεχιστούν όμως, η χρηματοδότηση των τραπεζών θα πρέπει να επικουρείται από την επιβολή περιορισμών.