A- A+
GS: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τις τράπεζες - Αυξημένος ο κίνδυνος ατυχήματος
Την εκτίμηση ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τις ελληνικές τράπεζες εκφράζει η Goldman Sachs, διαβλέποντας αυξημένους κινδύνους για ένα ατύχημα.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, αν και μόνο μετά από μια περίοδο υψηλής πολιτικής έντασης.

Ωστόσο, προσθέτουν πως το ρίσκο ενός οικονομικού και χρηματοπιστωτικού ατυχήματος έχει αυξηθεί κατά την άποψή τους, λόγω της πιο συγκρουσιακής στάσης της νέας κυβέρνησης.

Οι εκροές καταθέσεων

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, τα επίσημα στατιστικά επιβεβαιώνουν ότι οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο (2% του συνόλου).

Δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για αύξηση των εκροών του Ιανουαρίου μέχρι τα 11 δισ. ευρώ, πιθανώς στην μεγαλύτερη μηνιαία εκροή καταθέσεων που έχει σημειωθεί.

«Δεδομένης και της χρονικής υστέρησης της έκδοσης των επίσημων στοιχείων, οι ανησυχίες για τις ημερήσιες εκροές είναι απίθανο να διαλυθούν» αναφέρει η GS.

Οι αντοχές των τραπεζών

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών έχει γερά θεμέλια και ότι οι ελλείψεις ρευστότητας θα μπορούσαν να υποστηριχτούν από την ΕΚΤ εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Όπως εξηγείται, εάν συμβεί αυτό, «βλέπουμε υψηλή ανοδική δυναμική για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζών. Ωστόσο, εάν αμφισβητηθεί η υποστήριξη της ΕΚΤ και/ή εισαχθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πιστεύουμε ότι οι κάτοχοι μετοχών μπορεί να δουν περαιτέρω απώλειες».

Και επισημαίνεται πως «υιοθετούμε την πιο επιφυλακτική εικόνα της ομάδας των οικονομικών μας, και υποβαθμίζουμε τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα σε neutral από buy».