A- A+
EWG προς Ελλάδα: Σταματήστε την καθυστέρηση και πείτε μας κοστολογημένα το σχέδιό σας
Πίεση στην Ελλάδα να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό το σχέδιό της για τα δημόσια οικονομικά ασκήθηκε από το Euro Working Group την Πέμπτη το βράδυ.

Ο λόγος γίνεται για την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης που προετοιμάζει το επόμενο Eurogroup, το οποίο αν πραγματοποιηθεί εκτάκτως θα λάβει χώρα στις 11 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής ή στις 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων για να εξηγήσει ποιο είναι το πλάνο της. Ζητήθηκε ευθέως να ζητηθεί παράταση του προγράμματος, ώστε να υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Άσχετος ο Τσίπρας

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του real.gr, τα ελληνικά σχέδια πρέπει να επισπευστούν, καθώς οι εταίροι δεν δέχονται τη θεωρία της ανάσας και εκτιμούν ότι το διάστημα ως το καλοκαίρι είναι χαμένος χρόνος.

Αντιθέτως ζητάνε από τις αρχές “πρόπλασμα προγράμματος” με κοστολογημένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών πριν από το τέλος του μήνα και δη στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Είναι μάλιστα απογοητευμένοι από την ελληνική πλευρά που προσπαθεί να μάθει πώς λειτουργούν οι θεσμοί και ιδιαίτερα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που «αναμένει την πρόταση της Γερμανίας».

«Δεν υπάρχει πρόταση της Γερμανίας, στο eurogroup υπάρχουν 19 χώρες και οι 18 έχουν ήδη δώσει μια απάντηση: εφαρμόστε το πρόγραμμα, ολοκληρώστε τον 5ο έλεγχο» ανέφεραν στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Στήριξη μέσω ELA

Κατά ορισμένες πηγές, στο τραπέζι του EWG έπεσε η ιδέα «παγώματος» του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Η απάντηση της ΕΚΤ ήταν άμεση: Δεν θα τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα, θα ανανεώσει εις το διηνεκές την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA και δεν επηρεάζεται στη νομισματική της πολιτική από τις επιδιώξεις επιμέρους κρατών μελών.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Ευρωτράπεζας κλήθηκε να εξηγήσει την στάση της στο θέμα των ελληνικών ομολόγων, καθώς του ζητήθηκε να αναφερθεί στον κανονισμό, στο νομικό πάτημα του εκτελεστικού συμβουλίου και να εξηγήσει τι θα συμβεί στη συνέχεια.