A- A+
Προς αύξηση επιτοκίων η ΕΚΤ – Πώς επηρεάζονται δάνεια και προθεσμιακές - Αναλυτικοί πίνακες
Eπιπτώσεις στο κόστος δανείων και καρτών θα έχει η αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, η οποία θεωρείται πιθανή ακόμη και από τον ερχόμενο Απρίλιο. Τι θα γίνει στις προθεσμιακές.

Πλέον, οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ευρωπαϊκό επιτόκιο να διαμορφωθεί έως και το 2% μέχρι το τέλος του 2011 από το 1% στο οποίο βρίσκεται «κολλημένο» από το Μάιο του 2009 έως και σήμερα.

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, ανάλογη θα είναι η άνοδος και για τα επιτόκια euribor με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις δόσεις που πληρώνουν χιλιάδες δανειολήπτες, ενώ θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα και τα επιτόκια των νέων δανείων που θα δοθούν από εδώ και στο εξής.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες πίστης που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:

1) Στεγαστικά δάνεια

Ήδη έχουν καταγραφεί αυξήσεις τόσο στα κυμαινόμενα όσο και στα σταθερά επιτόκια των νέων δανείων που δίνουν οι τράπεζες. Αν αυξηθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ θα υπάρξουν νέες προς τα πάνω αναπροσαρμογές.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ανοδικά θα κινηθούν οι μηνιαίες καταβολές σε όσους αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ ή των euribor θα «περάσει» αμέσως στις δόσεις.

Από την άλλη, όσοι έχουν δάνειο σταθερού επιτοκίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν στην παρούσα φάση.

Βέβαια θα έλθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα όταν λήξει η περίοδος του σταθερού τους επιτοκίου και το πρόγραμμά τους θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

2) Καταναλωτικά δάνεια

Τα ίδια ισχύουν και στα καταναλωτικά δάνεια, όπου ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους έχουν χορηγηθεί με σταθερά επιτόκια.

Έτσι, τα νέα δάνεια θα γίνουν ακριβότερα, ενώ από αυτά που αποπληρώνονται θα αυξηθούν οι δόσεις σε όσα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

3) Πιστωτικές κάρτες

Θα επηρεαστούν όλοι όσοι πραγματοποιήσουν νέες αγορές με πιστωτικές κάρτες, καθώς οι τράπεζες αναμένεται να περάσουν το σύνολο της αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο κόστος εξόφλησης των υπολοίπων τους.

Οι μοναδικοί που δε γίνεται να επηρεαστούν είναι όσοι έχουν μεταφέρει τα υπόλοιπά τους σε προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι να λήξει η προνομιακή περίοδος δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων.

Από την άλλη, στα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου κυμαινόμενου επιτοκίου, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των μηνιαίων δόσεων, καθώς οι τράπεζες μπορεί να επιλέξουν να αυξήσουν τα επιτόκια.

Τι θα γίνει με τις προθεσμιακές καταθέσεις

Τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας δεν αναμένεται να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 10 – 30 μονάδων βάσης σε περιπτώσεις κυρίως προθεσμιακών λογαριασμών με επιτόκια χαμηλότερα του μέσου όρου της αγοράς, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικά.

Εκτιμάται ότι η άνοδος του βασικού επιτοκίου του ευρώ απλώς θα καθυστερήσει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους έλληνες αποταμιευτές να «κλειδώσουν» υψηλές αποδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ