A- A+
Σε υψηλό 2,5 ετών οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες - Άνοδος για 7ο μήνα το Σεπτέμβριο
Άνοδο για έβδομο συνεχή μήνα σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 164,75 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα αύξησης των μεγεθών, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, λόγω της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης των τελευταίων μηνών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κτλ.).

Επιστροφή ...στο 2012

Σε μηνιαία βάση τα υπόλοιπα των καταθέσεων ενισχύθηκαν κατά 519 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το χαμηλό του περασμένου Φεβρουαρίου, καταγράφεται μία άνοδος της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ.

Πλέον, τα μεγέθη έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο τους από τον Απρίλιο του 2012, πριν δηλαδή τις καταστροφικές για τα επίπεδα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, διπλές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος Απριλίου έως και τα μέσα Ιουνίου του 2012 καταγράφηκαν εκροές καταθέσεων της τάξης των 18 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Σημειώνεται πάντως ότι η άνοδος του Σεπτεμβρίου ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της πολύ καλής τουριστικής περιόδου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 485 εκατ. ευρώ.

Πτώση για νοικοκυριά

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, καταγράφοντας μία μείωση της τάξης των 139 εκατ. ευρώ.

Η υποχώρηση αυτή θεωρείται μικρή, δεδομένου ότι το Σεπτέμβριο, μόνο για τον ΕΝΦΙΑ πληρώθηκαν περί τα 730 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση πάντως με το Φεβρουάριο του 2014 η άνοδος των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων προσεγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ.