A- A+
«Αέρα» πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες - Δε χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου
Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δε χρειάζεται να πρχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο δεύτερος επιτυχημένος γύρος ανακεφαλαιοποίησης μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που ολοκλήρωσαν την περασμένη άνοιξη, σε συνδυασμό με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, «προβίβασαν» στην επόμενη τάξη και τους τέσσερις ελληνικούς συστημικούς ομίλους.

Η βασική εικόνα των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είναι η εξής:

* Η Alpha Bank εμφάνισε υπερεπάρκεια κεφαλαίου σε όλα τα σενάρια, ακόμη και χωρίς την αύξηση κεφαλαίου του 2014

* Η Τράπεζα Πειραιώς υπερκαλύπτει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου με την αύξηση κεφαλαίου του 2014

* Η Εθνική Τράπεζα αναπληρώνει το έλλειμμα στο ακραίο σενάριο με την αύξηση κεφαλαίου του 2014 και την κερδοφορία του α΄ εξαμήνου της φετινής χρήσης

* Η Eurobank μέσω του πλάνου αναδιάρθρωσής της μηδενίζει τις ανάγκες που προέκυψαν από τη δοκιμασία.

Ικανοποίηση ΤτΕ

«Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση» σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Ergasias παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

Και πρόσθετο «μαξιλάρι»

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο περνούν με άνεση τη δοκιμασία των stress tests, αλλά με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζουν και το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο δημιουργούν και επιπλέον κεφαλαιακά «μαξιλάρια».

Συγκεκριμένα:

* Η Alpha Bank στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού, όσο και του δυναμικού ισολογισμού, παρουσιάζει ασφαλές πλεόνασμα κεφαλαίων από 1,3 δισ. ευρώ έως 3,1 δισ. ευρώ.

* Η Τράπεζα Πειραιώς με τη χρήση του μπόνους από τον αναβαλλόμενο φόρο εμφανίζει δείκτη Core Tier 1 υπό το Στατικό Ισολογισμό στο 11,8% υπό το “βασικό” σενάριο και στο 7,7% υπό το “δυσμενές” σενάριο, έναντι ελάχιστων ορίων 8% και 5,5% αντίστοιχα.

* Η Εθνική Τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων το οποίο με βάση το δυσμενές σενάριο στο δυναμικό μοντέλο καταλήγει σε πλεόνασμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ επιπρόσθετο «μαξιλάρι» δημιουργείται από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση, ύψους έως 1,2 δισ. ευρώ.

* Η Eurobank με το πλάνο αναδιάρθρωσης που θα υποβάλλει θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,7 δισ. ευρώ που προκύπτουν στο δυναμικό μοντέλο υπό το δυσμενές σενάριο.

Επιπλέον, με τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου θα διατηρεί «μαξιλάρι» ύψους 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τον ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 του δυσμενούς σεναρίου. Θα έχει δείκτη 10% έναντι ελάχιστου ορίου 5,5%.