A- A+
Stress test: Ανάγκες το πολύ 2 δισ. ευρώ «βλέπουν» οι τράπεζες - Ποιες είναι οι τελικές εκτιμήσεις
Την εκτίμηση ότι ο λογαριασμός των stress tests που θα ανακοινωθεί την επόμενη Κυριακή θα είναι απολύτως διαχειρίσιμος, εκφράζουν οι τραπεζίτες.

Τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων έχουν δει ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων που έχει επεξεργαστεί στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η ΕΚΤ και μπορούν να διατυπώσουν μία σχετικά ασφαλή εκτίμηση.

Σύμφωνα με αυτή, το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει δε θα ξεπεράσει συνολικά για το σύστημα τα 2 δισ. ευρώ και δε θα αφορά όλες τις τράπεζες.

Η ενημέρωση

Τα επίσημα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ωστόσο θα έχουν ενημερωθεί από την Πέμπτη με εμπιστευτική αλληλογραφία της ΕΚΤ για το αποτέλεσμα της άσκησης.

Ακολούθως θα πρέπει να τo αποδεχθούν με μία απαντητική επιστολή, διαδικασία που θεωρείται ότι είναι τυπική.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση

Στις 26/10 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests με βάση το στατικό μοντέλο, δηλαδή κάνοντας χρήση του ισολογισμού του 2013.

Επειδή αυτό το πρώτο νούμερο θα είναι ...σοκαριστικό, οι τράπεζες την ίδια ημέρα θα εκδώσουν ανακοινώσεις με τις οποίες θα προϊδεάζουν τις αγορές για το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Αυτό θα υπολογιστεί με βάση τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα πρέπει να υποβάλλουν οι τράπεζες μέσα σε ένα διάστημα 2 εβδομάδων, μέσω των οποίων θα φαίνεται ο τρόπος κάλυψης των αναγκών.

Κλειστές οι αγορές

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου της περασμένης άνοιξης, αλλά και ο αναβαλλόμενος φόρος, για τον οποίο υπήρξε κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, μετά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΤΑ) για την πρώτη ρύθμιση.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ αναμένεται μέχρι το Δεκέμβριο να επικυρώσει αυτά τα πλάνα και να ανακοινώσει ποιες τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση.

Εκτιμάται ότι το τελικό νούμερο θα είναι διαχειρίσιμο και ότι δε θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Αν όμως το ποσό είναι μεγαλύτερο θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αγορές είναι δύσκολες έως αδύνατες νέες αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση μετοχών.

Η κίνηση της κυβέρνησης για απεμπλοκή από το μνημόνιο έχει οδηγήσει ξανά στο κλείσιμο των αγορών για τη χώρα κι όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες θα χρειαστεί να περάσουν μήνες μέχρι να ξανανοίξουν...