A- A+
Επιδείνωση στο ρυθμό χορήγησης νέων δανείων - Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Απογοητευτικά παραμένουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των δανείων, τα υπόλοιπα των οποίων εξακολουθούν να υποχωρούν σε ετήσια βάση με υψηλούς ρυθμούς.

Ο ετήσιος ρυθμός πτώσης των τραπεζικών χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε στο -3,7% τον Ιούλιο από -3,5% τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερος από εκείνον του Ιουλίου του 2013 (-4,0%).

Ταυτόχρονα, η αρνητική μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης επιδεινώνεται σημαντικά, καθώς ανέρχεται σε 1.160 εκατ. ευρώ από 324 εκατ. ευρώ τον Ιούνιου του 2014.

Δάνεια ανά κατηγορία

Η πιστωτική συρρίκνωση στον τομέα των νοικοκυριών επιβραδύνεται οριακά στο -2,9% τον Ιούλιο από -3,0% το προηγούμενο δίμηνο.

Ωστόσο, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της αρνητικής μηνιαίας καθαρής ροής πιστώσεων σε 322 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Αναλυτικότερα:

α) Ο αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης της στεγαστικής πίστης υποχωρεί οριακά τον Ιούλιο σε -3,0% από -3,2% το προηγούμενο δίμηνο.

β) Ο ρυθμός πιστωτικής συρρίκνωσης της καταναλωτικής πίστης επιδεινώνεται σε -2,8% από, -2,7% τον Ιούνιο ενώ

γ) σημαντική υποχώρηση της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης παρατηρείται στην κατηγορία των λοιπών με πτώση κατά -0,4% τον Ιούλιο από -0,9% τον Ιούνιο.

Οι επιχειρήσεις

Στον τομέα των επιχειρήσεων, η πτώση των πιστώσεων αυξάνεται οριακά στο -4,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από -4,7% τον Ιούνιο.

Επίσης, η αρνητική μηνιαία καθαρή ροή αυξάνεται σημαντικά, σε 707 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 266 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στους επιμέρους κλάδους:

α) η πτώση των πιστώσεων στη Γεωργία ήταν στο -5,3% τον Ιούλιο από -3,3% τον Ιούνιο.

β) η αρνητική πιστωτική επέκταση στη Βιομηχανία αυξάνεται σε -6,1% από -5,5% τον Ιούνιο και στον Κατασκευαστικό κλάδο η πτώση αυξάνεται σε -2,4% από -2,2%.

γ) Οι κλάδοι του Εμπορίου, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας διατηρούν τον ίδιο ρυθμό αρνητικής πιστωτικής επέκτασης τον Ιούλιο και Ιούνιο, -4,7%, -1,5% και -4,8% αντιστοίχως ενώ

δ) οριακή επιβράδυνση του αρνητικού ρυθμού πιστωτικής εξάπλωσης εμφανίζουν ο κλάδος του Ηλεκτρισμού-Φωταερίου-Ύδρευσης, σε -15,2% από -15,4%, καθώς και ο κλάδος των Μεταφορών, Επικοινωνιών πλην Ναυτιλίας με τον ρυθμό αρνητικής πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται σε -10,0% από -10,8%.

Μείωση του θετικού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης καταγράφεται στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, στο 0,2% τον Ιούλιο από 1,5% τον Ιούνιο.

Παράλληλα, η μηνιαία καθαρή ροή πιστώσεων γίνεται αρνητική τον Ιούλιο στα 132 εκατ. ευρώ από θετική στα 71 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.