A- A+
Στο ευρώ μπαίνει από τον Ιανουάριο του 2015 η Λιθουανία - Η τιμή μετατροπής της λίτας
Την ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενέκρινε και επίσημα το Συμβούλιο της ΕΕ την Πέμπτη. Ποια θα είναι η ισοτιμία μετατροπής της λίτας. Συμμετοχή στην τραπεζική ένωση.

Η Λιθουανία με την απόφαση αυτή θα γίνει το 19ο μέλος της ευρωζώνης, ενώ θα συμμετέχει και στη υπό διαμόρφωση τραπεζική ένωση.

Η τιμή μετατροπής του λίτας Λιθουανίας σε ευρώ ορίστηκε σε 3,45280:1, η οποία συμπίπτει με την τρέχουσα κεντρική ισοτιμία του λίτας στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών - ΜΣΙ II.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Lietuvos bankas συμφώνησαν να παρακολουθούν την πορεία του λίτας έναντι του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015.

Το τραπεζικό σύστημα

Η ΕΚΤ θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των μεγαλύτερων λιθουανικών τραπεζών τον Ιανουάριο του 2015, δεδομένου ότι η Λιθουανία θα ενταχθεί και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ).

Από τον Ιανουάριο του 2014, κατόπιν αιτήματος της Lietuvos bankas, η Λιθουανία συμμετέχει στη συνολική αξιολόγηση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με τις 18 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ. Α

υτό αφορά τα τρία μεγαλύτερα, από πλευράς στοιχείων ενεργητικού, πιστωτικά ιδρύματα στη Λιθουανία (SEB bankas, Swedbank και DNB bankas).

Η συνολική αξιολόγηση είναι μια ενδελεχής εξέταση των ισολογισμών και της ανθεκτικότητας των μεγαλύτερων τραπεζών η οποία θα ολοκληρωθεί προτού η ΕΚΤ αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα. Τα αποτελέσματα για τη Λιθουανία θα ανακοινωθούν μαζί με τα αποτελέσματα όλων των τραπεζών τον Οκτώβριο του 2014.