A- A+
ΕΑΤ: Προσοχή στις αγορές εικονικών νομισμάτων - Οι κίνδυνοι
Προειδοποίηση στις τράπεζες να μην διαπραγματεύονται ή διακρατούν εικονικά νομίσματος μέχρι η ΕΕ να καταλήξει στους νέους κανονισμούς για το θέμα, απεύθυνε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΑΤ).

Σε κείμενο που εξέδωσε η ΕΑΤ προς τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές, περιγράφει τα θέματα που θα πρέπει να τεθούν υπό ρυθμιστική εποπτεία για την ασφαλή διαπραγμάτευση σε εικονικά νομίσματα, όπως το bitcoin.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί τις τράπεζες και άλλες εταιρείες κατά της αγοράς, πώλησης ή διακράτησης των νομισμάτων αυτών όσο δεν υπάρχει σε εφαρμογή ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι συστάσεις

Ειδικότερα, συνιστά οι εθνικές εποπτικές αρχές να αποθαρρύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα, φορείς πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος από την αγορά, διακράτηση ή πώληση εικονικών νομισμάτων, θωρακίζοντας έτσι τις ρυθμιζόμενες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από τα εικονικά νομίσματα.

Εκπρόσωπος της ΕΑΤ δήλωσε ότι υπόκειται στις ευρωπαϊκές αρχές, όπως μεταξύ άλλων η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να διαμορφώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο.

Οι συμβουλές της ΕΑΤ έρχονται μετά την εις βάθος αξιολόγηση των εικονικών νομισμάτων.

Η Αρχή κατέληξε ότι τα εικονικά νομίσματα, αν και μπορούν να επιτρέψουν ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές, ενδεχομένως να ενέχουν υψηλούς κινδύνους για τους χρήστες και τους επενδυτές. Η ΕΑΤ ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές αυτές μπορούν να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για οικονομικά εγκλήματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Το νέο πλαίσιο

Η ΕΑΤ σημειώνει επίσης ότι η ασφάλεια στα συστήματα αγορών και πληρωμών δεν μπορεί να είναι εγγυημένη και η "χρηματοοικονομική βιωσιμότητα ορισμένων συμμετεχόντων στην αγορά παραμένει αβέβαια.

Το προτεινόμενο κανονιστικό πλαίσιο για τα εικονικά νομίσματα, αναφέρει η ΕΑΤ, θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις που προβλέπονται στην εταιρική διακυβέρνηση και αυτό περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των λογαριασμών των πελατών, τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και το σημαντικότερο, τη δημιουργία αρχών διακυβέρνησης, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την ακεραιότητα του καθεστώτος στο νόμισμα.

Αλλά χωρίς να υπάρχουν κανονισμοί, η ΕΑΤ αναφέρει ότι τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα πρέπει να αποφεύγουν τη διαπραγμάτευση εικονικών νομισμάτων προς το παρόν.