A- A+
Δικαστήριο δικαίωσε πρωτόδικα δανειολήπτη στεγαστικού σε ελβετικό φράγκο - Η απόφαση
Με την ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου που ίσχυε όταν χορηγήθηκε το στεγαστικό δάνειο θα πρέπει να εξοφληθεί σήμερα το υπόλοιπό του, παρά την ανατίμηση του ξένου νομίσματος, σύμφωνα με νέα δικαστική απόφαση.

Πρόκειται για απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, με την οποία δικαιώνεται πρωτοδίκως δανειολήπτης που είχε λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο το 2007.

Η υπόθεση

Στο δικαστήριο προσέφυγε συνταξιούχος αστυνομικός ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα. Το δάνειο ήταν διάρκειας 25 ετών, ενώ το επιτόκιο ήταν εξ αρχής κυμαινόμενο.

Λόγω της ανατίμησης του φράγκου έναντι του ευρώ, μετά από πέντε χρόνια εξόφλησης το υπόλοιπο του δανείου έχει υποχωρήσει από τις 105.000 ευρώ αρχικά σε μόλις 89.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης κατέβαλε κανονικά όλες τις δόσεις.

Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είχε υποχωρήσει σε 1,183 το 2012 από 1,65 το 2007, οπότε και εκταμιεύτηκε το δάνειο ενώ σήμερα διαμορφώνεται σε 1,21 ευρώ.

Καταχρηστικοί όροι

Το δικαστήριο έκρινε ασαφή και αόριστο, και κατ’ επέκταση καταχρηστικό όρο της δανειακής σύμβασης σύμφωνα με τον όποίο «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής».

Προς αυτή την κατεύθυνση το Δικαστήριο έκρινε πως η οφειλή του δανειολήπτη πρέπει να υπολογιστεί βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων την περίοδο που εκταμιεύτηκαν τα χρήματα του δανείου.

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης μπορεί μεν η εκταμίευση του δανείου να έγινε σε ελβετικά φράγκα ωστόσο την ίδια στιγμή η εν λόγω τράπεζα μετέτρεψε τα χρήματα σε ευρώ και ο δανειολήπτης προχώρησε στην εκταμίευση τους.

Η ισχύς της απόφασης

Σύμφωνα με νομικές πηγές, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τις 65.000 περιπτώσεις δανειοληπτών που έλαβαν στεγαστικό δάνειο σε φράγκο τα προηγούμενα χρόνια.

Κι αυτό διότι η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο αναμένεται να ασκήσει έφεση στην παραπάνω απόφαση, ώστε να μην εκτελεστεί.

Ως εκ τούτου μέχρι να τελεσιδικίσει η απόφαση δεν μπορεί η εφαρμογή της να γενικευτεί σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει πιλότο και για άλλες προσφυγές δανειοληπτών.