A- A+
Τέλος και με τη «βούλα» η Geniki Bank - Κέρδη μετά από 10 χρόνια ζημιών στο α΄ τρίμηνο
Την απόφασή της για πλήρη απορρόφηση της Geniki Bank από την Τράπεζα Πειραιώς επισημοποίησε η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου. Τι θα γίνει με πελάτες, καταστήματα, προσωπικό.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της Geniki Bank αποφάσισε τη συγχώνευση της Τράπεζας με απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31.12.2013. Η συγχώνευση τελεί υπό την προϋπόθεση λήψεως των αναγκαίων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση των Εποπτικών Αρχών ( Ελληνικών και Ευρωπαϊκών) να δημιουργηθούν μέσα σε κάθε τράπεζα ειδικές μονάδες διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση (NPL’s)αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα τροποποίησης του αρχικού σχεδιασμού δράσεως της Geniki Bank, ο οποίος προέβλεπε την ανάπτυξη σημαντικής δραστηριότητας και στον τομέα αυτόν.

Με τη συγχώνευση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων μέχρι τις 31.12.2014, η Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιήσει την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση της Γενικής Τράπεζας και θα επωφεληθεί από τη μεταφορά του αναβαλλόμενου φόρου 90 εκ. ευρώ περίπου καθώς και από τις συνέργειες που θα προκύψουν λόγω της ενοποίησης των λειτουργιών των δύο τραπεζών.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας κ. Νίκος Καραμούζης θα αναλάβει καθήκοντα Συμβούλου Διοίκησης και μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εξυπηρέτηση των πελατών

Μέχρι να περατωθεί η νομική διαδικασία της συγχώνευσης στους επόμενους μήνες, οι πελάτες της Geniki Bank θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες, που τους προσφέρει η Τράπεζα.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank Ν. Καραμούζης, στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει, το σύνολο του προσωπικού της τράπεζας θα συνεχίσει να προσφέρει ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες.

«Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, σε μερικούς μήνες, οι πελάτες μας, θα έχουν τη δυνατότητα και την πρόσβαση στο σύνολο των διευρυμένων προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και τη σιγουριά και την ποιότητα που προσφέρει η ισχυρή χρηματοοικονομική κατάσταση και η ηγετική θέση του Ομίλου μας, στην Ελληνική αγορά» σημειώνει ο ίδιος.

Κέρδη μετά από 10 χρόνια!

Εν τω μεταξύ, η Geniki Bank επέστρεψε στην κερδοφορία μετά από 10 συνεχή χρόνια καταγραφής ζημιών.

Ειδικότερα, τα Κέρδη μετά από φόρους στο 1ο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €4,8 εκατ., μετά από 10 χρόνια συνεχόμενων ζημιών και τα κέρδη πριν από προβλέψεις διαμορφώθηκαν € 1,9 εκατ., για πρώτη φορά από το 2010.

Η πορεία βασικών μεγεθών της έχει ως εξής:

• Περαιτέρω βελτίωση του δείκτη βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας (Core Tier I) στο 19,4% στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2014, το υψηλότερο της ελληνικής αγοράς, από 18,2% στο 4ο τρίμηνο του 2013, χωρίς καμία εξάρτηση της Τράπεζας για κεφάλαια από το Δημόσιο ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

• Περαιτέρω βελτίωση των ήδη ισχυρών δεικτών ρευστότητας της Τράπεζας με περαιτέρω αύξηση καταθέσεων, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να μειώνεται σε 79% στο τέλος του 1ου τριμήνου 2014, το χαμηλότερο ποσοστό στην ελληνική αγορά, έναντι 82% στο τέλος του 4ου τριμήνου 2013, με μηδενική εξάρτηση της Τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο ή το Ευρωσύστημα.

• Αύξηση του μεριδίου αγοράς των καταθέσεων. Οι καταθέσεις της Τράπεζας ανήλθαν σε €2.249 εκατ. στο τέλος του 1ου τριμήνου 2014, καταγράφοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (έναντι -1,3% μεταβολή της αγοράς την ίδια περίοδο) και 13,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, παρά τη σημαντική μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων, ταχύτερα της αγοράς.

• Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών της Τράπεζας κατά 14% το 1ο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2013, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας.

• Διατήρηση των υψηλότερων δεικτών κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, με τη σχέση προβλέψεων προς το σύνολο των επισφαλών δανείων να διαμορφώνεται σε 63% και τη σχέση του συνόλου των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων να διατηρείται στο 42%.

• Η αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των επισφαλών δανείων οδήγησε σε σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας και σε μειωμένες απαιτήσεις για προβλέψεις.