A- A+
DB: Μία ομολογιακή έκδοση την εβδομάδα στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει πολιτικό ρίσκο
Την εκτίμηση ότι η επιτυχημένη έξοδος της χώρας αλλά και μεγάλων ελληνικών εταιριών στις αγορές έχει ανοίξει το δρόμο για σειρά ομολογιακών εκδόσεων τις επόμενες μέρες, διατυπώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Οι αναλυτές της χαρακτηρίζουν εντυπωσιακή την ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, ενώ σε σχέση με το πολιτικό ρίσκο, υπογραμμίζουν ότι οι ευρωεκλογές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.

Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται μετά από ταξίδι εκπροσώπων της Deutsche Bank στην Αθήνα για σειρά επαφών με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΔΝΤ, την Κομισιόν, τον ΟΔΔΗΧ, τις μεγάλες τράπεζες, το ΤΧΣ και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Οι αυξήσεις των τραπεζών

Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, ενώ η προσοχή στράφηκε στην έκδοση του ελληνικού δημοσίου, μεγαλύτερο θέμα είναι τα μεγάλα ποσά που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες άντλησαν υπερδιπλάσια κεφάλαια σε σχέση με το Δημόσιο, η διοίκησή τους επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα και κάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες είναι εντυπωσιακή, και ως εκ τούτου καταγράφεται ένα κύμα εκδόσεων από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. «Οι τραπεζίτες μας είπαν ότι περιμένουν μια ομολογιακή έκδοση την εβδομάδα», μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κίνδυνος των εκλογών

«Πολλοί σημειώνουν ότι το πολιτικό είναι το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη πεποίθηση στη χώρα ότι οι ευρωεκλογές δεν θα την αποσταθεροποιήσουν», αναφέρει η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την έκθεσή της, «με την ανεργία κοντά στο 30%, θεωρείται επίτευγμα ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν σχεδόν ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις».

Επιπλέον, προσθέτει ότι «το εκλογικό σώμα έχει μετακινηθεί από μια ψήφο «διαμαρτυρίας» σε ψήφο «πειραματισμού».