A- A+
Εθνική Τράπεζα: Προχωρά σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου μετά το Πάσχα
Ο κύβος ερρίφθη. Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε αύξηση κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες από τα stress tests.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συγκληθεί για τη Μεγάλη Τρίτη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, η οποία θα συγκαλέσει την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για τις 10 Μαίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού των stress tests μέσω της έκδοσης νέων μετοχών και με τις λοιπές κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου να μπορέσει να αποπληρώσει στο δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές και να έχει «στην άκρη» ένα απόθεμα για πάσα χρήση.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί με μεγαλύτερη άνεση και το πρόγραμμα ρευστοποίησης περιουσιακών της στοιχείων, όπως πχ. ποσοστό στη Finansbank, ώστε να επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό τίμημα.

Eurobank: Πράσινο φως από τη γ.σ.

Εν τω μεταξύ στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της το Σάββατο για έκδοση μετοχών ύψους 2,863 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της τράπεζας στο εξωτερικό και το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στο τέλος Απριλίου.

Η τιμή της αύξησης δε μπορεί να είναι χαμηλότερη του 0,30 ευρώ, που είναι η ονομαστική αξία της τράπεζας, ωστόσο το ελάχιστο ύψος θα καθοριστεί από τους συμβούλους που έχει προσλάβει για αυτό το σκοπό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).