A- A+
Πάνω από 20 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο - Στο 4,75% το κουπόνι (upd)
Εντυπωσιακή είναι η ζήτηση που καταγράφεται για το 5ετές ομόλογο που εκδίδει την Πέμπτη το ελληνικό δημόσιο, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές, καθώς ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση από ξένους επενδυτές ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%.

Χαρακτηρίζει τη ζήτηση για τα ομόλογα «πολύ ισχυρή», καθώς και ότι η συμμετοχή των ξένων θεσμικών αναμένεται να πλησιάσει το 90%.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι οι επενδυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η αισιοδοξία Στουρνάρα

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς τους οικονομικούς συντάκτες, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη δυναμική, που καταγράφεται στα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έπεσαν από το 6,06% στο 5,85% και λίγο αργότερα στο 5,75%.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο. Τότε ζητήσαμε 1 δισ. και πήραμε μόνο 390 εκατ. εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το καθαρό όφελος από την έκδοση του ομολόγου αυτού είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η «βουτιά» στα έντοκα

Μόνο τυχαία δεν είναι η μείωση του επιτοκίου στην τελευταία έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, η απόδοση υποχώρησε στο 3,01% από 3,6% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Πρόκειται για την χαμηλότερη απόδοση που έχει πετύχει ο ΟΔΔΗΧ από την έκδοση του Ιανουαρίου του 2010 (1,38%).

Η ζήτηση ήταν ισχυρή με τον βαθμό κάλυψης να διαμορφώνεται στο 3,1 από 2,31 στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου.