A- A+
Πρώτα σε αποδόσεις τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού το 2010
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν το 2010 τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο εξωτερικό, καθώς την περυσινή χρονιά καταγράφηκε ανάκαμψη των ξέων αγορών, του δολαρίου και των εμπορευμάτων.

Οι εταιρείες στις αποτιμήσεις τους κάνουν λόγο για ένα καλό 12μηνο που προσέφερε πολύ καλές αποδόσεις σε όσους επέλεξαν να τοποθετηθούν εκτός Ελλάδος μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αντιθέτως, τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσαν σημαντικές υποαξίες, καθώς ο γενικός δείκτης του ΧΑ το 2010 κατέγραψε πτώση άνω του 35%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank EFG ΑΕΔΑΚ, τα αμοιβαία κεφάλαιά της πέτυχαν τα εξής:

  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των μετοχικών Εξωτερικού πέτυχε το Eurobank EFG (LF) Equity – TURKISH EQUITY $ (+37,87%) κατακτώντας παράλληλα την πρώτη θέση στο σύνολο των 303 αμοιβαίων κεφαλαίων υπό τη διαχείριση των Ελληνικών Εταιρειών Διαχείρισης, βάσει των στοιχείων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για το 2010.
  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των μετοχικών Εσωτερικού πέτυχε το Eurobank EFG I (LF) Equity-FLEXI STYLE GREECE προσφέροντας σημαντική προστασία μέσω της δυναμικής του διαχείρισης, αφού πέτυχε να περιορίσει περίπου στο ήμισυ τις απώλειες -41,1% του δείκτη ASE/FTSE 20 του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, υπεραποδίδοντας κατά +22% περίπου.
  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού σε όρους ευρώ πέτυχε το Eurobank EFG (LF) Money Market – INCOME PLUS $ (+9,44%).
  • Επίσης, την δεύτερη και τρίτη θέση πέτυχαν αντίστοιχα στην κατηγορία τους, το Eurobank EFG I (LF) Fund of Funds – BRIC (+23,27%) στην κατηγορία των μετοχικών Fund of Funds, και το Eurobank EFG I (LF) Fund of Funds - Balanced Blend (+10,20%) στην κατηγορία των μικτών Fund of Funds.

Alico ΑΕΔΑΚ: Κέρδος από τη διαφοροποίηση

Η Alico Α.Ε.Δ.Α.Κ. με όπλο τη δυνατότητα διάθεσης μίας ευρείας γκάμας αμοιβαίων κεφαλαίων προς τους πελάτες της, σε όλη τη διάρκεια του 2010 τόνιζε την ανάγκη διαφοροποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με σκοπό τη μείωση του επενδυτικού κινδύνου.

«Η εταιρεία μας διαθέτει 3 αμοιβαία κεφάλαια που ξεπερνώντας τα στενά όρια της τοπικής κεφαλαιαγοράς, όχι μόνο προάσπισαν το κεφάλαιο των επενδυτών αλλά πέτυχαν την περασμένη χρονιά και αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της Ε.Θ.Ε. για το 2010, το αμοιβαίο κεφάλαιο Alico Ομολογιών Εξωτερικού Δολαριακό κατέλαβε την 1η θέση της κατηγορίας των Ομολογιακών A/K Εξωτερικού με ετήσια απόδοση 13,9%, ενώ το εν λόγω Α/Κ έχει καταγράψει απόδοση 3ετίας της τάξης του 24,93%.

Αξιοσημείωτη απόδοση κατέγραψε το αμοιβαίο κεφάλαιο Alico Fund of Funds Εμπορευματικών Αξιών 19,53% σε ετήσια βάση, ενώ η σωρευτική απόδοση από την έναρξή του είναι 52,59%.

Τέλος, το Α/Κ Alico Μετοχικό Εξωτερικού σημείωσε ετήσια απόδοση 12,69%, ενώ η συνολική απόδοση από την έναρξή του είναι 35,9%.