A- A+
Νέος σύλλογος δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο - Πώς αυξάνεται ένα χρέος μετά από 5 έτη εξόφλησης
Στην ίδρυση Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου προχώρησαν 21 δανειολήπτες, με στόχο να βρουν μία λύση για την υπέρογκη αύξηση του τραπεζικού τους χρέους, λόγω της ανατίμησης του νομίσματος.

Η ζημιά που έχει υποστεί η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών είναι μεγάλη, λόγω της πρωτόγνωρης ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων από το υψηλό του 1,66 το 2007 έχει πλέον διαμορφωθεί στο 1,21, μετά από παρέμβαση μάλιστα της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, που «μπλόκαρε» την περαιτέρω ανατίμηση του νομίσματός της.

Αύξηση χρέους

Έτσι, μπορεί λόγω των χαμηλών επιτοκίων του νομίσματος, αλλά και των προγραμμάτων προστασίας που προσφέρουν οι τράπεζες έναντι της ανατίμησής του να παραμένουν σε φυσιολογικό επίπεδα, η συνολική οφειλή ωστόσο μπορεί να έχει αυξηθεί, ακόμη κι αν το δάνειο εξοφλείται για χρόνια.

Δηλαδή όσοι έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο έχουν δει το υπόλοιπό τους σε ευρώ να αυξάνεται έως και 20% λόγω της μεταβολής των ισοτιμιών.

Για παράδειγμα κάποιος που δανείστηκε 60.000 ευρώ ή 100.000 φράγκα το 2007 σήμερα μετά από έξι χρόνια εξόφλησης του δανείου μπορεί το χρέος του ακόμη και να έχει αυξηθεί σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα.

Σήμερα για να αποπληρωθεί το χρέος έστω των 85.000 φράγκων που έχει απομείνει ως υπόλοιπο, χρειάζονται με τη νέα ισοτιμία 69.000 ευρώ. Δηλαδή ο δανειολήπτης μπορεί να έχει αποπληρώσει το 15% του αρχικού του χρέους σε φράγκα, αλλά σε ευρώ να χρωστά 15% επιπλέον!

Ο νέος σύλλογος

Στις 10 Ιανουαρίου υπογράφηκε το καταστατικό του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου από τα 21 ιδρυτικά μέλη και ορίστηκε το προσωρινό προεδρείο. (Πρόεδρος: Μαθιουδάκη Γαρυφαλιά, Αντιπρόεδρος: Αντωνιάδης Παντελεήμων, Γενικός Γραμματέας: Περβανάς Λεωνίδας).

Εφόσον δημοσιευθεί και η δικαστική απόφαση θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη αιρετού προεδρείου.

Ο Σύλλογος, δέχεται ως μέλη όλους τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Σκοπεύει να κινηθεί νομικά για το θέμα και ήδη κάνει έρευνα για την επιλογή της βέλτιστης εκπροσώπησης των μελών του Συλλόγου.

Από τις 10 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία εγγραφής στο Σύλλογο, ο οποίος συσπειρώνει πλέον τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο σε ένα σώμα με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση, νομική εκπροσώπηση και διεκδίκηση των χρημάτων τους.

Πληροφορίες

Οι εκπρόσωποι του τονίζουν στις ανακοινώσεις ότι είναι πρωτεύουσας σημασίας η άμεση εγγραφή στο Σύλλογο όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών.

Ο σύλλογος εδρεύει στην Αθήνα και φιλοδοξεί με τη δράση και τη συμμετοχή όλων μας να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό οικονομικό-κοινωνικό πρόβλημα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το site του συλλόγου www.daneia-chf.gr ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2112150586 6977061263 3-9 μ.μ. και 6949726528 4-9 μ.μ.

Στοιχεία επικοινωνίας: