XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
HSBC: Αμοιβαία κεφάλαια εισοδήματος για μέρισμα ανά μήνα
Eurobank: Online ασφάλιση ΙΧ μέσω Eurolife
Online σούπερ μάρκετ με έκπτωση 13% με όλες τις κάρτες
Diners: Δώρο 2.000 Bonus πόντοι στα Hondos Center
Aegean Airlines: Πτήσεις για Ουγγαρία - Αυστρία με €54
Eurobank: Κερδίστε εισιτήρια Aegean δίνοντας tips σε διασήμους
Alpha Bonus: Πετρέλαιο με 100 ευρώ έκπτωση στη BP
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Συμβουλές - Ειδήσεις
Πριν το Πάσχα η απόφαση για δαπάνες διαβίωσης και «κούρεμα» των δόσεων των δανείων
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2014 19:45

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαμόρφωση του νέου πλαισίου ρύθμισης των τραπεζικών χρεών. Μετά τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», θα καθοριστούν οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.

Από το 2015 θα λειτουργεί στην Ελλάδα το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης χρεών, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα εισπράττουν από τους δανειολήπτες το επιπλέον των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης εισόδημά τους.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν τυποποιημένα εργαλεία για τη ρύθμιση των δανείων που έχουν δοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε με γρήγορο και δίκαιο τρόπο να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ τραπεζών και των πελατών τους.

Η μείωση των δόσεων

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση συγκεκριμένους κανόνες θα υπολογίζεται το ύψος των δαπανών αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε νοικοκυριού.

Το ποσό αυτό δε θα μπορεί να «πειραχτεί» από την τράπεζα, στην οποία ο δανειολήπτης θα καταβάλλει ότι του περισσεύει από τα εισοδήματά του.

«Πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης», που αφορά στις ρυθμίσεις των δανείων, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς σε ραδιοφωνική εκπομπή στο BHMA.
 
Πάνω από το όριο της φτώχιας

Όπως είπε ο υφυπουργός, αυτό το διάστημα γίνεται η ποσοτικοποίηση των κριτηρίων για το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης «και μπορώ να σας πω ότι θα είναι σίγουρα πάνω από το όριο της φτώχειας» συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
«Δεν έχω ακόμη αριθμούς ακριβείς, αλλά με βάση τα κριτήρια που επιλέγονται, θα δείτε στο τέλος ότι θα είναι το όριο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που λέμε φτώχεια». Ακούμε τις παρατηρήσεις αλλά πηγαίνουμε αρκετά γρήγορα. Δεν έχει ολοκληρωθεί καν δίμηνο από την ψήφιση του νόμου και θέλω να πιστεύω ότι πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» είπε ο κ. Σκορδάς.
 
Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι, «αν το θέλουν, όσοι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, θα ενταχθούν στο νόμο αυτό. Αλλά συνήθως όσοι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, επικαλούνται μόνιμη οικονομική αδυναμία και πτώχευση ουσιαστικά. Είναι για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις από το νόμο αξιοπρεπούς διαβίωσης ή για τους ενήμερους και συνεργάσιμους δανειολήπτες».

Η τελική απόφαση

Όπως είπε ο κ. Σκορδάς, το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα αφορά όλα τα είδη δανείων: επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά.

Θα υπάρχει προσδιορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, ο οποίος δεν αρνείται μια καλόπιστη επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων με την τράπεζα από την οποία έχει δανειστεί και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης στο πρότυπο του ιρλανδικού μοντέλου, βασισμένο στη δική μας προοπτική.

Και τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να εκδώσει έναν κώδικα δεοντολογίας, με βάση τον οποίο κάθε τράπεζα θα αντιμετωπίζει τον κάθε δανειολήπτη.

Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσης του κατά τη διάρκεια του 2014, προκειμένου από 1-1-2015 να εφαρμοστεί ένα μόνιμο πλαίσιο διευθέτησης των σχέσεων τραπεζών και δανειοληπτών, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως είναι γνωστό αυτό προβλέπει ότι για να προστατεύεται η περιουσία του δανειολήπτη που δεν μπορεί να πληρώσει θα πρέπει να καλύπτει το κριτήριο «συνεργασιμότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι αυτός που:

α) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,

β) απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,

γ) προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,

δ) προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του (π.χ. πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του [κληρονομιά κ.λπ.], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κ.λπ.),

ε) σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή ντην περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Έλεγχος σε όλες τις υποθέσεις του ν. Κατσέλη - Πλειστηριασμός σε όσους δεν πληρούν τους όρους 02/11/2019 10:59
Alpha Bank: Αναστολή πλειστηριασμών σε όσους ξεκινούν αίτηση για προστασία της κατοικίας τους 02/10/2019 09:55
Πλησιάζουν τις 20.000 οι αιτήσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας - Οι όροι για τη ρύθμιση 17/09/2019 11:46
Και μέσω τραπεζών αιτήσεις για προστασία α΄ κατοικίας - Ένα γραφείο σε κάθε μονάδα 07/09/2019 11:49
Επιστολές σε 35.000 δανειολήπτες αποστέλει η Eurobank για ένταξη στο νέο Ν. Κατσέλη 28/08/2019 09:54
Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης κατά 40% και 50% οι δύο πρώτες ρυθμίσεις του νέου Ν. Κατσέλη 24/08/2019 07:11
Μόλις μία αίτηση την εβδομάδα κατατίθεται έως τώρα για προστασία της α΄ κατοικίας 04/08/2019 14:21
Alpha Bank: Παγώνει για 1 χρόνο όλες τις πληρωμές δανείων στους πληγέντες της Β. Ελλάδας 13/07/2019 11:15
Αίτηση από 2.500 οφειλέτες στην πρεμιέρα της πλατφόρμας για τα κόκκινα στεγαστικά 01/07/2019 10:54
Ποιος θα αποφασίζει πλέον για τις ρυθμίσεις στεγαστικών μετά το deal Eurobank - PIMCO 27/06/2019 08:49
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Επτά στα δέκα ευρώ στεγαστικών δόθηκαν από την Εθνική 06/12/2009 17:50