A- A+
Η ψευδαίσθηση των αυξήσεων στους μισθούς με εθνικό νόμισμα - Πώς το +9% σημαίνει -23%
Τα πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας λόγω του ευρώ επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση στην Ελλάδα με την Αργεντινή της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, το νόμισμα της Ελλάδας, το ευρώ, όχι μόνο δεν υποτιμήθηκε αλλά ανατιμήθηκε ελαφρά έναντι του δολαρίου στην περίοδο 1999-2014, παρέχοντας ένα περιβάλλον νομισματικής σταθερότητας.

Αντιθέτως, στην Αργεντινή παρά τις μεγάλες αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς σε τοπικό νόμισμα, το τελικό αποτέλεσμα για τους εργαζομένους σε όρους δολαρίου, ήταν αρνητικό, χωρίς να συνυπολογίζεται ο υψηλός πληθωρισμός στην τοπική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φετινό Ιανουάριο η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αυξήσει τους μισθούς κατά 9,1%, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για πτώση κατά -23,9%, λόγω της υποτίμησης του αργεντίνικου πέσο.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, στην Αργεντινή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ανακοινώνει τεράστιες αυξήσεις στους ονομαστικούς κατώτατους μισθούς, που στην πραγματικότητα, μέσω της υποτίμησης και του αυξημένου πληθωρισμού, μπορεί να συνεπάγονται ελάχιστες αυξήσεις ή και πολύ μεγάλες μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς.