A- A+
Alpha Bank: 20 δισ. ευρώ μπορεί να κερδίσει το δημόσιο από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών
Στα 20 δισ. ευρώ τοποθετεί η Alpha Bank τα κεφάλαια που μπορεί να ανακτήσει η κυβέρνηση από την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο, με άμεσο όφελος για το δημόσιο χρέος.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Το γεγονός αυτό εκτιμούν ότι δημιουργεί τις συνθήκες για κερδοφόρα άσκηση των warrants και για επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων που διέθεσε το ΤΧΣ.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι «το γεγονός αυτό, της έκδηλης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία, είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και ενισχύει αποφασιστικά περαιτέρω την προοπτική για την ταχεία επάνοδο των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα και την ταχεία αποπληρωμή δημοσίου χρέους άνω των 20 δισ. ευρώ».

Κατηγορίες κατά τρόικας

Ωστόσο, η Alpha Bank κατηγορεί την τρόικα για καθυστερήσεις σε σχέση με τα νέα στρες τεστ που βρίσκονται υπό δημοσίευση, σημειώνοντας ότι υπονομεύεται με αυτόν τον τρόπο το σύστημα.

Ειδικότερα, τονίζει ότι παρά τη σημαντική επιτυχία όσον αφορά την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2013 τους επιβλήθηκε και νέα δοκιμασία, αφού υποχρεώθηκαν σε νέα (2η) διαγνωστική εξέταση από την BlackRock για την κεφαλαιακή τους επάρκεια υπό συνθήκες ακραία αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.

Η Alpha Bank σημειώνει ότι αυτή η νέα δοκιμασία, επιβλήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιτυχούς και ουσιαστικής ανακεφαλαιοποίησής των ελληνικών τραπεζών, όπως προαναφέρθηκε και μάλιστα, παρά το ότι εκκρεμεί η διενέργεια μιας αντίστοιχης διαγνωστικής εξέτασης για το σύνολο των Ευρωπαϊκών Τραπεζών η οποία θα λάβει τελικά χώρα (και για τις ελληνικές τράπεζες εκ νέου) εντός του 2014.

«Παρόλα αυτά, ακόμη και στην περίοδο του 2ου εξονυχιστικού ελέγχου από την BlackRock, σημειώθηκε σημαντική άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών (και των warrants) στο ελληνικό χρηματιστήριο» προσθέτουν σχετικά.