A- A+
Επιστροφή καταθέσεων 30 δισ. ευρώ «βλέπει» η JP Morgan - Πρόωρες εκλογές η Citi
Την επιστροφή 30 δισ. ευρώ καταθέσεων αναμένει η JP Morgan σε νέα της ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα, εκτιμώντας ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για τις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν ότι η αγορά υποεκτιμά την προοπτική κερδοφορίας των τραπεζών, η οποία θα ενισχυθεί ως αποτέλεσμα της σταδιακής ομαλοποίησης χρηματοδότησης, της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της επιστροφής της χώρας σε ανάπτυξη.

Αναφορικά με τις καταθέσεις, αναφέρουν ότι οι εισροές σταθεροποιούνται, την ίδια στιγμή που το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας υποχωρούν χαμηλότερα του 3%.

Επιπλέον, εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια είναι δυνατή η αύξηση των καταθέσεων κατά 30 δισ. ευρώ, πρόβλεψη που εάν επαληθευτεί θα ενισχύει κατακόρυφα τη ρευστότητα του εγχώριου συστήματος.

Citi: Ερχεται αβεβαιότητα

Στον αντίποδα, σε δική της ανάλυση η Citibank υπογραμμίζει ότι «ο κίνδυνος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πλέον σημαντικά».

Οι αναλυτές της αναφέρουν πως η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθιστά την κυβέρνηση συνασπισμού ολοένα και πιο εύθραυστη και προβλέπουν πρόωρες εκλογές πολύ πριν το 2016.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.