A- A+
Αναβάλλεται για τις αρχές του β΄ τριμήνου του 2014 η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank
Την αναβολή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank επιβεβαίωσαν η διοίκηση της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με επίσημες ανακοινώσεις τους. Ο λόγος της αναβολής.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής θα προσαρμοστεί ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη σε αυτό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς και του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης.

Επί της ουσίας η καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για τη μεθοδολογία των ασκήσεων αντοχής και τη νομοθεσία για τις δυνατότητες αποχώρησης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που στήριξε, δεν επιτρέπει την υλοποίηση της νέας κεφαλαιακής «ένεσης».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει «τρενάρει» τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για τη στατιστική απεικόνιση των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2013.

Με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι θα έχει στη «φαρέτρα» του περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα για να πετύχει μία συνολική συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της ερχόμενης διετίας.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ είχε ανακοινώσει από τα μέσα Νοεμβρίου την έναρξη της διαδικασίας από τη Eurobank για την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου, .

«Η Eurobank και το ΤΧΣ εκτιμούν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών στη διαδικασία της εν λόγω αύξησης. Το ΤΧΣ υποστηρίζει την προσήλωση της Eurobank στην προσπάθεια πρόσβασης στις αγορές για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία ανακοίνωση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Eurobank αναμένει ότι η κεφαλαιακή της θέση κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 θα είναι υψηλότερη από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Σημειώνεται ότι η Lazard Freres ενεργεί ως οικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ. Η Barclays Bank PLC, ενεργώντας μέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστημα Λονδίνου της Deutsche Bank AG, και η JP Morgan Securities PLC, ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της συναλλαγής.