XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
Eurobank: Όφελος 5% στα φαρμακεία Pharma Plus
INTERAMERICAN: Νέα προϊόντα για αγροτικά οχήματα
Alpha Bank Mastercard: Κλήρωση για ταξίδι στη Ν. Υόρκη
Olympic Air: 300.000 θέσεις από €19 για Ελλάδα
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Συμβουλές - Ειδήσεις
Το τελικό σχέδιο για διασώσεις τραπεζών και καταθέσεων στην ΕΕ - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2013 13:29

Δεκαετές σχέδιο που προβλέπει τη σταδιακή αμοιβαιοποίηση της ευθύνης για τις διασώσεις των τραπεζών στην Ευρωζώνη καλούνται να εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, απώτερος στόχος του σχεδίου αποτελεί η δημιουργία σε 10 χρόνια από σήμερα ενός ευρωπαϊκού ταμείου διασώσεων τραπεζών, που θα έχει πόρους ίσους με το 1% των ασφαλισμένων καταθέσεων (τα πρώτα 100.000 ευρώ ανά τράπεζα ανά φυσικό πρόσωπο).

Στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πλάνο που θα προβλέπει τη δημιουργία σε κάθε χώρα - μέλος της ευρωζώνης ενός Ταμείου διασώσεων, οι πόροι του οποίου θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Το σχέδιο

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, κάθε Ταμείο θα έχει υποχρέωση να συγκεντρώσει μόνο το 0,1% όλων των καλυμμένων καταθέσεων της χώρας της ευρωζώνης, το δεύτερο χρόνο το 0,2%, τον τρίτο το 0,3% κ.ο.κ., με στόχο το 1% στο τέλος της 10ετίας.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Ταμείο αυτό θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διάσωση μίας τράπεζας. Εάν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν δεν επαρκoύν για να χρηματοδοτήσουν το κλείσιμο μιας τράπεζας, τότε άλλα Ταμεία της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν έως και 10% των συνολικών χρημάτων τους για να βοηθήσουν.

Τον δεύτερο χρόνο, το Ταμείο της χώρας θα είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει έως και το 90% των συνολικών του κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει το κόστος του κλεισίματος μιας τράπεζας προτού ζητήσει συνεισφορά από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν έως και το 20% για να βοηθήσουν.

Η ενιαία αρχή διασώσεων

Η υποχρέωση της χώρας προτού ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους, θα μειώνεται κατά 10% κάθε χρόνο και η πιθανή υποχρέωση για άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αυξάνεται κατά 10%.

Έτσι βάσει αυτού, τον δέκατο χρόνο το Ταμείο της κάθε χώρας θα χρειάζεται να συνεισφέρει μόνο το 10% των πόρων του προτού ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θα είναι με την σειρά τους υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν ότι τους ζητηθεί – έως και το 100% των συνολικών κεφαλαίων τους- για το κλείσιμο της τράπεζας.

Όλα τα παραπάνω Ταμεία των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης μετά από 10 χρόνια και εκείνη την στιγμή το Ενιαίο Ταμείο θα χρηματοδοτεί όλα τα κλεισίματα των τραπεζών, αμοιβαιοποιώντας τους κινδύνους.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή αρμόδια αρχή για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει στα «πυρομαχικά» της τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που λειτουργεί ήδη ως ταμείο διασώσεων.

Τα κεφάλαια που διατηρεί το ΤΧΣ ανέρχονται σήμερα σε επίπεδα άνω των 10,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% περίπου του ΣΥΝΟΛΟΥ των καταθέσεων και όχι μόνο των ασφαλισμένων.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων για την κάλυψη πιθανών ζημιών για τις τράπεζες που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, οι οποίες βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση σήμερα έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών.

Τα όρια για το «κούρεμα»

Για να υπάρξει λοιπόν «κούρεμα» καταθέσεων θα πρέπει να συμβούν τα εξής:

  • Πρώτον, οι τράπεζες να καταγράψουν σημαντικές ζημιές «καίγοντας» όλα τα «μαξιλάρια ασφαλείας» που σήμερα διατηρούν
  • Δεύτερον, να χρησιμοποιηθεί όλο το απόθεμα των 10,5 και πλέον δισ. ευρώ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος πάντως σε τοποθέτησή του πριν από λίγες ημέρες απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «κουρέματος», τουλάχιστον στο «προβλεπτό μέλλον».

Όπως είπε, οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.

Μπαρνιέ για τις 100.000 ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Michel Barnier σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» σημείωσε ότι ποτέ δεν θα θιγούν οι καταθέσεις το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και κάτω, σε περίπτωση που χρειαστεί να διασωθεί- εξυγιανθεί με ίδια μέσα (bail in) μια τράπεζα αν χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν καταστεί αναγκαία, η διάσωση εκ των έσω θα επιτρέψει μια πιο δίκαιη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων με ξεκάθαρες προτεραιότητες, καθώς θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι πιστωτές οι πρώτοι που θα επωμιστούν απώλειες στο μέλλον για τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να τύχουν αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης».

Ο ίδιος προσθέτει πως «στην πρώτη γραμμή δε θα βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι. Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τις τράπεζες».

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Προθεσμιακές: Η βουτιά στις καταθέσεις ξεκίνησε από τη Eurobank - Και έπεται συνέχεια 15/09/2019 09:53
Έρχονται μηδενικά επιτόκια σε όλες τις καταθέσεις και χρεώσεις τήρησης λογαριασμών 10/09/2019 07:55
Επιτόκια έως 2,05% με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου των τραπεζών - Όλα τα στοιχήματα 09/09/2019 13:01
Καμπάνα 110.000 ευρώ σε τράπεζα που δέσμευε χρήματα από ακατάσχετους λογαριασμούς 07/09/2019 12:21
Σήμα νέων μειώσεων στα επιτόκια προθεσμίας - Κούρεμα σε διάρκειες 5 μηνών και άνω από Πειραιώς 03/09/2019 08:55
Παρελθόν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα capital controls - Άλλαξαν τα συστήματα των τραπεζών 01/09/2019 15:00
Ξεκινούν καμπάνιες με προνομιακά επιτόκια για την επιστροφή των καταθέσεων του εξωτερικού 30/08/2019 08:52
Καταθέσεις: Εισροές 3,66 δισ. ευρώ σε 2 μήνες μετά την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 28/08/2019 14:52
Τι θα μπορούμε να κάνουμε από την 1η Σεπτεμβρίου με την άρση των capital contols 27/08/2019 08:18
Χωρίς capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου - Ανακοινώθηκε στη Βουλή 26/08/2019 12:32
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Εθνική: Χαμηλότοκα δάνεια για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες 22/11/2010 00:58
ΤΤ: Παράταση για το δάνειο εξόφλησης οφειλών του δημοσίου 02/06/2010 11:58
Υψηλή η ζήτηση για προϊόντα μέσω της διαδικτυακής τράπεζας της Πειραιώς 07/06/2010 22:58