A- A+
Σαμαράς: Δε θέλω να ξανακούσω για GRexit - Τόμσεν: Πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα
«Δεν θέλω να ακούσω ξανά τη λέξη Grexit. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Βερολίνο. Νέα μέτρα ζητά ο Τόμσεν.

Σε ομιλία του στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα επιτεύγματα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι η ανεργία.

«Συμμαζεύουμε πλέον αυτό το χάλι», είπε, αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος και στην ανάγκη για τα πακέτα διάσωσης των τελευταίων ετών.

«Πήγαμε πιο μακριά απ' όσο πίστευαν πολλοί ότι ήταν δυνατόν πριν από χρόνια. Πολλοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση... όλο και περισσότεροι μιλούν για θεαματικό comeback».

Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για να αντιμετωπίσει το θέμα των ελλειμμάτων, καθώς θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών δανειστών, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έδωσε χθες στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στοχευμένα μέτρα ζητά ο Τόμσεν

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 - 2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα, ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 - 2016. «Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν».

Όπως είπε, «κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».